Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Anyák napja margójára

LEGYETEK BÜSZKÉK ti is azokra a nőkre, akik védik a gyerekeiket, miközben maguk sem kapnak valódi segítséget a bántalmazójukkal szemben.

“MA MÁR TUDOM, HOGY AMIT ANYÁM ÉRTÜNK TETT, AZZAL MEGMENTETTE AZ ÉLETÜNKET. HATALMAS ERŐ KELLETT AHHOZ, HOGY SZEMBESZÁLLJON A BÁNTALMAZÓ APÁMMAL, MIKÖZBEN ANNYIRA KEVÉS VALÓDI SEGÍTSÉGET KAPOTT. SOK ÉVNYI HARC ÉS NÉLKÜLÖZÉS VÁRT RÁNK, MÍG VÉGÜL BIZTONSÁGBAN ÉLHETTÜNK. NAGYON BÜSZKE VAGYOK ANYÁMRA.”

Szívszorító és szimbolikus, hogy Magyarországon az anyák napja ennyire közel esik a munka ünnepéhez.
Arról, hogy az anyák irdatlan mennyiségű láthatatlan munkát végeznek, egyre több szó esik, mint korábban – bár a háztartással, a család jóllétével kapcsolatos feladatok megítélése és megosztása nem változott, ahogy a patriarchális értékrend is ugyanaz maradt.
A fizetetlen munkákat a patriarchális rendszer igyekszik láthatatlannak beállítani. Ilyen például a család működését fenntartó érzelmi munka, amit jelentős részben a nők végeznek. Ebbe beletartozik például az összes fontos dátum (születésnapok, évfordulók, orvosi vizsgálatok, stb.), a szükséges tárgyak listái (ruhaméret és évszak szerinti készletek állapota, élelmiszer készlet feltöltése, gyógyszerek és lejárati idejük, stb.), az iskolai rendezvények, családi és baráti események részleteinek, számlabefizetések határidejének fejben tartása és időben a megfelelő módon való megoldásuk megszervezése is.
És az az érzelmi munka is, amellyel a családtagok jól-létét teremti meg az anya. Például a gyerekét: akikért aggódik, a legjobbat akarja nekik, és ezért nagyon sok erőfeszítést hajlandó megtenni.
Ha erről elismerjük, hogy mennyire kemény munka – vajon mit tudunk mondani a bántalmazott anyák helyzetéről? Ők sokszorosan nehezített pályán kénytelenek boldogulni.
‍‍ Ahogyan óvják, megtartják és megerősítik gyerekeiket, akik közvetve (tanúként) vagy közvetlenül (érintettként) bántalmazás áldozatai – ennek nagyságrendjével és nehézségeivel szinte egyáltalán nincs tisztában a magyar társadalom. Erről még csak szó sem esik.
‍‍ Pedig ők azok az anyák, akik általában áldozathibáztató, vagy minimum néma közegben próbálják meg enyhíteni a bántalmazó okozta károkat: a gyermekek bizonytalanságát, félelmeit, gyógyítják sérült önbecsülésüket, javítják a bántalmazó által kikezdett testvérkapcsolatokat, újra-építik a bántalmazó által rombolt, biztonságos szülő-képüket a gyerekekben, és így tovább.
‍‍ Miközben ők maguk egy súlyosan kiszolgáltatott helyzetben próbálnak túlélni – mintha egy kötélen egyensúlyozva tartanák meg óvva, ami még náluk is törékenyebb.
Ennek a nagyon nehéz helyzetnek a láthatóvá, érthetővé tételéhez hiánypótló és nagyon fontos könyv Lundy Bancroft Apa bántja anyát című kötete, amely segít felismerni, beazonosítani, ami a gyerekekkel történik egy bántalmazó apa mellett, illetve abban is segít, ahogy az anyákat bátorítja, számtalan konkrét eszközt adva a kezükbe, amelyekkel gyermeküket támogathatják és olyan értékek mentén kapcsolódhatnak velük, amelyek ellene mennek a bántalmazás hatásainak.

És ezt a helyzetet mutatja be nagyon érzékletesen a gyerek szemszögéből az alábbi videónk, amely bár évekkel ezelőtt készült, minden szava aktuális: https://www.youtube.com/watch?v=OO8ZHeeCaek…

Legyetek büszkék az anyákra, akik azért harcolnak, hogy ellensúlyozzák a bántalmazók okozta károkat, és támogassátok őket!
———————————————————————————————–
A NANE Egyesület munkáját támogatod azzal is, ha megveszed Lundy Bancroft: Apa bántja anyát című, most anyák napi kedvezménnyel hozzáférhető kötetét (link kommentben).
És azzal is, ha felajánlod az adód 1%-át, és ezzel sokat teszel azért, hogy folytathassuk áldozatsegítő, érzékenyítő és tájékoztató munkánkat!
NANE Egyesület
Adószámunk: 18060339-1-42
———————————————————————————————-

A videót készítette:
Bábszínész és narrátor – Főglein Fruzsina
Látvány – Rácz Nóra
Operatőr – Kovács András (Media Matters)
Rendező – Kónya Klára
Koncepció – a NANE Egyesület önkéntesei valamint Ötvös Veronika és Kónya Klára (Kirké Kreatív)

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.