Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

BIZTONSÁGI TIPPEK

Amennyiben attól tart, hogy weboldalunk meglátogatásáról olyan személyek is tudomást szerezhetnek, akik ezzel az információval visszaélhetnek, kérjük olvassa el, hogyan használhatja biztonságosabban az internetet.

A munkahelyen, könyvtárban vagy netkávézóban történő internetezés a legbiztonságosabb, mivel így elkerülhető, hogy a bántalmazó hozzáférjen bizalmas információinkhoz. Az otthoni internetezés során felmerül az a probléma, hogy a bántalmazó esetleg hozzáfér leveleinkhez, illetve azokhoz az internetes oldalakhoz, amelyeket az interneten történő szörfözés során meglátogatunk. Ahhoz, hogy az internetet biztonságosabban használhassuk otthonunkban, több módszer áll rendelkezésre.

Email, közösségi hálózatok

Ha a bántalmazó hozzáfér a levelezésünkhöz vagy a Facebook-fiókunkhoz, lehetősége van arra, hogy elolvassa a beérkezett és elküldött üzeneteket. Ennek elkerülése érdekében cseréljük le jelszavunkat olyanra, melyet a bántalmazó nehezen talál ki. A jelszó gyakori változtatásával tovább csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy a bántalmazó elolvassa leveleinket.

Ha a bántalmazó fenyegető üzeneteket küld e-mailben, a leveleket nyomtassuk ki és őrizzük meg, mert felhasználhatók a bántalmazás bizonyítására.

Számos szolgáltató (Gmail, Hotmail, Facebook) nyújt lehetőséget kétlépcsős azonosításra. Ilyenkor a jelszó ismeretén kívül a szolgáltató által SMS-ben vagy alkalmazáson keresztül küldött kódra is szükség van a bejelentkezéshez. Pl.: https://www.google.com/intl/hu/landing/2step/

Hiába rendelkezünk bonyolult jelszóval, ha az internetezés végén nem lépünk ki az általunk használt weboldalakon, a bántalmazó könnyen hozzájuk férhet. Hogy biztosan ne felejtkezzünk el a kilépésről, célszerű eleve igénybe venni a böngészők úgynevezett „privát” vagy „inkognító” üzemmódját. Az inkognító mód előnye az is, hogy a látogatott oldalak nem jelennek meg a böngészési előzmények között.

Az inkognító mód elérése egyes böngészőknél:

Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95464?hl=hu

Firefox: https://support.mozilla.org/hu/kb/privat-bongeszes-internetezes-meglatogatott-webold

Internet Explorer: http://windows.microsoft.com/hu-hu/internet-explorer/products/ie-9/features/in-private

Edge: http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-10/browse-inprivate-in-microsoft-edge

iPad: https://support.apple.com/hu-hu/HT203036

Ezen kívül a böngészők belépéskor felajánlják a jelszó megjegyzését (ez általában bal vagy jobb oldalt webcím sor mellett jelenik meg). Ilyenkor kattintsunk a “soha” választási lehetőségre.

Előzmények (History) / Gyorsítótár (Cache) fájlok

Az Előzmények és Cache fájlok olyan állományok, amelyek automatikusan lejegyzik az internetezés közben meglátogatott helyeket, illetve mentik a letöltött oldalakat. Így ezeknek a fájloknak a segítségével a számítógépünkön letöltött weboldalak listája bárki számára hozzáférhetővé válik, aki a gépünket használja – kivéve, ha előrelátóan inkognító üzemmódban nyitottuk meg az oldalakat.

A böngészőprogramok beállításaiban eltüntethetjük a nyomokat.

Google Chrome:

A jobb felső sarokban található három vízszintes csíkra („hamburger menü”) kattintva válasszuk ki a Beállítások menüpontot, majd azon belül kattintsunk a Böngészési adatok törlésére. Itt válasszuk ki a böngészési és letöltési előzményeket, jelszavakat, majd kattintsunk a Böngészési adatok törlése gombra.

Internet Explorer:

Válasszuk az “Eszközök” (Tools) menüt és a legördülő menüből kattintsunk az “Internetbeállítások” (Internet Options) pontra. A megjelenő oldalon válasszuk az “Általános” (General) pontot és az “Ideiglenesen letöltött fájlok” (Temporary Internet Files) alatt kattintsunk a “Fájlok törlése” (Delete Files) feliratra. Ezután az “Ideiglenesen letöltött fájlok” (Temporary Internet Files) menüpont alatt válasszuk a “Beállítások” (Settings) gombot. A “Fájlok megtekintése” (View Files) gombra kattintva megjelennek azok a fájlok, amelyeket a számítógépünk az internetezés során automatikusan elmentett. A kijelölt fájlokat a “Töröl” (Delete) gomb megnyomásával tudjuk eltüntetni. Az ablak bezárása után térjünk vissza az “Általános” (General) menühöz és az “Előzmények” (History) menün belül kattintsunk az “Előzmények törlése” (Clear history) gombra.

Mozilla Firefox böngésző:

Válasszuk ki az “Eszközök” legördülő menüpontot, majd abban a “Beállítások”-at. Az “Adatvédelem” menüpontot választva kapjuk az “Előzmények” lehetőséget, melyre kattintva látható a “Böngészés előzményeinek törlése” gomb. Ezt megnyomva az elmentett webhelyek listája törlődik. Ugyanitt azt is beállíthatjuk, hogy hány napra visszamenően jegyezze meg böngészőnk a webhelyeket – ha ezt 0-ra (nullára) állítjuk be, akkor nem kell minden látogatás után törölnünk az Előzményeket. Ugyancsak az “Adatvédelem” menüpontnál látható a “Gyorsítótár” opció. Ide kattintva láthatjuk a “Gyorsítótár törlése” gombot, melyet megnyomva törlődik minden olyan fájl, amelyet böngészés közben gépünk automatikusan letölt.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.