Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Önkéntesség

A NANE Egyesület munkájában mindig is fontos szerepet játszott az önkéntesek részvétele. Ritka az olyan akció, projekt vagy tevékenység, amelyben ne lenne több-kevesebb önkéntes munka is. Az Egyesület megalakulása óta több mint 1500 önkéntes vett részt a nők és gyerekek elleni erőszak felszámolásáért végzett munkánkban néhány óra, nap, hét, hónap, vagy év erejéig. Az Egyesületben megszerezhető, a nők elleni erőszakkal kapcsolatos segítő munkára és szemléletre vonatkozó képzésen kívül sok önkéntes szakmáját, szakképzettségét is kamatoztatja nálunk végzett munkája során a bántalmazott nők és gyerekek javára. Az Egyesület rendes tagja csak olyan önkéntesünk lehet, aki legalább havi négy óra önkéntes munkával hozzájárul a szervezet tevékenységeihez.

Önkéntes munka a NANE Segélyvonalon

A NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek 1994-ben kezdte meg működését. A vonalon képzett önkéntesek dolgoznak, akik az évente meghirdetett önkéntesképzésen sajátítják el az elméleti alapokat és a szükséges kommunikációs technikákat, majd tanulmányaikat a tapasztalt ügyeletesek munkájának megfigyelésével és gyakorlással folytatják. Tapasztalataink szerint a képzés megkezdésétől számítva körülbelül egy év szükséges ahhoz, hogy valaki önállóan alkalmas legyen a segélyvonalas ügyeletre.

Önkéntes munka a rendezvényeken, kampányokban, kiadványok kialakításában

Egyesületünk rendszeresen végez ismeretterjesztő, tájékoztató munkát saját nyilvános események szervezésével, mások eseményein való részvétellel, valamint különböző terjedelmű kiadványok írásával. A rendezvények menedzselése, önkéntesek koordinálása, standolás az aktivistáink gyakori tevékenységei. Kiadványaink elkészítésében gyakran be lehet csatlakozni szerzőként, szerkesztőként, korrektorként vagy tervező/tördelő szerepben is.

Önkéntesképzés

Az Egyesületben végezhető legtöbb önkéntes munka feltétele az önkéntesképzés elvégzése. A képzés felépítése a következő:

Elméleti blokk 64 óra (nyolc hétvégi alkalom – általában szombat)

Családon belüli és párkapcsolati erőszak

A nők elleni erőszak egyéni és társadalmi szintjei.
A nők elleni erőszak és az egyéb kisebbségek elleni erőszak.
A családon belüli erőszak természetrajza és dinamikája.
A bántalmazó személyiség jellemzői és a korai figyelmeztető jelek.
A bántalmazott nők és gyerekek pszichés és testi tünetei.
A bántalmazó kapcsolatból való kilépés.
Kockázatfelmérés, biztonság tervezése.

Segélyvonalas készségek

A segélyvonalas beszélgetés mente és kommunikációs technikái.
A hívó belső megerősítésének technikái.
A segítségnyújtás intézményei, továbbirányítás.

Önismeret

Erőszak a hétköznapokban.
Önbecsülés.
Önérvényesítés.

Gyakorlati blokk: legalább 24 óra (hat alkalom) passzív segélyvonalas gyakorlat.

Jelentkezés az önkéntesképzésére

Képzési felhívásunk minden évben december környékén válik elérhetővé a NANE Egyesület hírlevelében és a NANE Egyesület Facebook oldalán. A képzés általában februártól áprilisig tart. Kérjük, kövesse az aktuális felhívásban található jelentkezési módot és határidőket, ha szeretne jelentkezni.

A önkéntesképzésen való részvétel feltételei

  • Az Egyesület honlapján megjelent kiadványok ismerete.
  • A 21. életév betöltése.
  • Budapesti vagy Budapesthez közeli lakóhely.
  • A nyolc hétvégi képzési napon való hiánytalan jelenlét.
  • Az Egyesület képzési alapelveinek betartása, amelyeket az első képzési napon közösen határozunk meg.

A segélyvonalas munka zavartalan működése, illetve az érintett biztonsága érdekében a segélyvonalon nem ügyelhet olyan nő, aki jelenleg is akut bántalmazásban él, illetve akit volt a volt bántalmazó veszélyeztet mindennapi életében.

Kérjük, még a képzés előtt mérje fel, hogy valóban rendelkezik-e elég szabadidővel ahhoz, hogy legalább egy évig rendszeresen részt tudjon venni a segélyvonalas ügyeletes munkában vagy aktivistaként. A segélyvonalas önkéntes munka legalább havi kétszer négy óra ügyeletet jelent este hat és tíz óra között, valamint a havi egy csoportszupervízión való részvételt szintén az esti órákban. Aktivista önkéntesként az elvárt önkéntes munka havi átlag négy óra.

Adomány

Tisztelt Támogatóink, tisztelt érdeklődők!

Köszönjük az eddigi alkalmi és rendszeres támogatásokat, az évről-évre növekvő SZJA 1% felajánlásokat! A NANE Egyesület a nők és gyermekek biztonságát, emberi jogait biztosító közfeladatokat lát el 1994 óta, országszerte egyedi szolgáltatásokat nyújt, amelyek működtetéséhez korábban is csak elenyésző (a költségek 1-3 százaléka) állami támogatást kapott, az elmúlt néhány évben már semmit. Ennek ellenére, az Európai Alapjogi Ügynökség felmérése szerint a NANE Segélyvonal a legismertebb országos szolgáltató Magyarországon nők elleni erőszakkal kapcsolatban! Az SZJA 1%, és az alkalmi és rendszeres magán-adományok alapvető fontosságúak ahhoz, hogy ezeket a fontos szolgáltatásokat működtetni tudjuk!

Friss információkért kiadványainkról, rendezvényeinkről, szolgáltatásainkról, nyilatkozatainkról iratkozzon fel Facebook oldalunkra!

 

A NANE Egyesület anyagi támogatásának módjai

SZJA 1% FELAJÁNLÁS

Egyesületünk adószáma: 18060339-1-42
SZJA 1% felajánláshoz letölthető 1% nyomtatvány itt!

Adatok az egyesület gazdálkodásáról, SZJA 1% felhasználásáról
A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje: május 20.

 

Banki átutalás:

MagNet Bank 16200010-10045143
IBAN HU88 1620 0010 1004 5143 0000 0000

 

PayPal támogatás

Rendszeres PayPal támogatás

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.