Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Önkéntesség

A NANE Egyesület munkájában mindig is fontos szerepet játszott az önkéntesek részvétele. Ritka az olyan akció, projekt vagy tevékenység, amelyben ne lenne több-kevesebb önkéntes munka is. Az Egyesület megalakulása óta több mint 1500 önkéntes vett részt a nők és gyerekek elleni erőszak felszámolásáért végzett munkánkban néhány óra, nap, hét, hónap, vagy év erejéig. Az Egyesületben megszerezhető, a nők elleni erőszakkal kapcsolatos segítő munkára és szemléletre vonatkozó képzésen kívül sok önkéntes szakmáját, szakképzettségét is kamatoztatja nálunk végzett munkája során a bántalmazott nők és gyerekek javára. Az Egyesület rendes tagja csak olyan önkéntesünk lehet, aki legalább havi négy óra önkéntes munkával hozzájárul a szervezet tevékenységeihez.

Önkéntes munka a NANE Segélyvonalon

A NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek 1994-ben kezdte meg működését. A vonalon képzett önkéntesek dolgoznak, akik az évente meghirdetett önkéntesképzésen sajátítják el az elméleti alapokat és a szükséges kommunikációs technikákat, majd tanulmányaikat a tapasztalt ügyeletesek munkájának megfigyelésével és gyakorlással folytatják. Tapasztalataink szerint a képzés megkezdésétől számítva körülbelül egy év szükséges ahhoz, hogy valaki önállóan alkalmas legyen a segélyvonalas ügyeletre.

Önkéntes munka a rendezvényeken, kampányokban, kiadványok kialakításában

Egyesületünk rendszeresen végez ismeretterjesztő, tájékoztató munkát saját nyilvános események szervezésével, mások eseményein való részvétellel, valamint különböző terjedelmű kiadványok írásával. A rendezvények menedzselése, önkéntesek koordinálása, standolás az aktivistáink gyakori tevékenységei. Kiadványaink elkészítésében gyakran be lehet csatlakozni szerzőként, szerkesztőként, korrektorként vagy tervező/tördelő szerepben is.

Önkéntesképzés

Az Egyesületben végezhető legtöbb önkéntes munka feltétele az önkéntesképzés elvégzése. A képzés felépítése a következő:

Elméleti blokk 64 óra (nyolc hétvégi alkalom – általában szombat)

Családon belüli és párkapcsolati erőszak

A nők elleni erőszak egyéni és társadalmi szintjei.
A nők elleni erőszak és az egyéb kisebbségek elleni erőszak.
A családon belüli erőszak természetrajza és dinamikája.
A bántalmazó személyiség jellemzői és a korai figyelmeztető jelek.
A bántalmazott nők és gyerekek pszichés és testi tünetei.
A bántalmazó kapcsolatból való kilépés.
Kockázatfelmérés, biztonság tervezése.

Segélyvonalas készségek

A segélyvonalas beszélgetés mente és kommunikációs technikái.
A hívó belső megerősítésének technikái.
A segítségnyújtás intézményei, továbbirányítás.

Önismeret

Erőszak a hétköznapokban.
Önbecsülés.
Önérvényesítés.

Gyakorlati blokk: legalább 24 óra (hat alkalom) passzív segélyvonalas gyakorlat.

Jelentkezés az önkéntesképzésére

Képzési felhívásunk minden évben december környékén válik elérhetővé a NANE Egyesület hírlevelében és a NANE Egyesület Facebook oldalán. A képzés általában februártól áprilisig tart. Kérjük, kövesse az aktuális felhívásban található jelentkezési módot és határidőket, ha szeretne jelentkezni.

A önkéntesképzésen való részvétel feltételei

  • Az Egyesület honlapján megjelent kiadványok ismerete.
  • A 21. életév betöltése.
  • Budapesti vagy Budapesthez közeli lakóhely.
  • A nyolc hétvégi képzési napon való hiánytalan jelenlét.
  • Az Egyesület képzési alapelveinek betartása, amelyeket az első képzési napon közösen határozunk meg.

A segélyvonalas munka zavartalan működése, illetve az érintett biztonsága érdekében a segélyvonalon nem ügyelhet olyan nő, aki jelenleg is akut bántalmazásban él, illetve akit volt a volt bántalmazó veszélyeztet mindennapi életében.

Kérjük, még a képzés előtt mérje fel, hogy valóban rendelkezik-e elég szabadidővel ahhoz, hogy legalább egy évig rendszeresen részt tudjon venni a segélyvonalas ügyeletes munkában vagy aktivistaként. A segélyvonalas önkéntes munka legalább havi kétszer négy óra ügyeletet jelent este hat és tíz óra között, valamint a havi egy csoportszupervízión való részvételt szintén az esti órákban. Aktivista önkéntesként az elvárt önkéntes munka havi átlag négy óra.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.