Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Elindult a RISKFREE Daphne projekt: Nemi alapú erőszak áldozatainak támogatása, válasz a járvány okozta kihívásokra

Új projektünket, amelynek vezetője az Autonomna Ženska Kuća Zagreb (Autonóm Nők Háza Zágráb – Horvátország), az EU CERV (Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek) programja támogatja. 

A projektben további partnereink a ROSA Centar za Žene Žrtve (A Háború Női Áldozatainak Központja – Horvátország), az UWAH Syndesmos Melon Gynaikeion Somateion Irakleioy kai Nomoy Irakleioy (Heraklioni Nőszervezetek Uniója – Görögország),  a DNK Društva Za Nenasilno Komunikacijo (Egyesület Az Erőszakmentes Kommunikációért – Szlovénia) és a Fenestra (Szlovákia).

A projekt megvalósítása 2022. április 15-től 2024. április 14-ig tart. 

Az együttműködés célja, hogy közösen felmérjük a világjárvány nők elleni erőszak áldozataira gyakorolt hatását, felülvizsgáljuk és fejlesszük az elérhető kockázatkezelési eszközöket és eljárásrendeket annak érdekében, hogy ellensúlyozzuk a járvány alatt még tovább növekvő nők elleni erőszakot és új támogatási formákkal biztosítsuk az áldozatsegítő szolgáltatások elérhetőségét, folyamatosságát.

A projekt továbbá hozzájárul az áldozatokkal dolgozó szakemberek kockázatkezelési módszerekről szóló tudásának bővítéséhez. A közös munka során végül egy társadalmi érzékenyítő kampányt is megvalósítunk meg, melynek célja, hogy zéró-toleranciát hirdessen a nők és lányok elleni erőszakkal szemben és tájékoztassa a nőket az elérhető segítő szolgáltatásokról.

A projekt részletes célkitűzései:

  • áldozatok szükségleteinek felmérése, a világjárvány okozta új kihívások és kockázatok áttekintése
  • az áldozatok védelmének és támogatásának javítása kockázatértékelési eszközök és az áldozatok online tanácsadási protokolljának kidolgozásával
  • személyre szabott, a világjárvány hatásaira is reagáló pszichoszociális támogatásformák nők elleni erőszak áldozatainak
  • a nők elleni erőszak elleni küzdelem és az erőszak megelőzése érdekképviselettel, edukációs kampányokkal, a projekt eredeményeinek bemutatásával 

A projekt keretében az alábbi célcsoportoknak nyújtunk szolgáltásokat: nemi alapú erőszak női áldozatai (beleértve a bevándorló és menekült nőket, és emberkereskedelem áldozatait), áldozatsegítést végző, áldozatokkal dolgozó szakemberek (rendőrség, bíróság, szociális szakemberek), a nők elleni erőszakról szóló kommunikációs kampány révén a szélesebb társadalom.

A projekttel kapcsolatos várakozásaink, hogy hatására jobban megismerjük az érintett nők világjárvány miatt kialakult új igényeit, fejlesztjük az erőszak korai felismerését támogató módszertani eszközöket – ezáltal pozitívan befolyásoljuk azokat a szolgáltatásokat, amik a nők védelmét és biztonságát hosszútávon is támogatják. A munkájuk során érintettekkel kapcsolatba kerülő szakemberek képzése és a tudatosság növelésére irányuló tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakemberek megfelelően tudjanak reagálni a női áldozatok speciális szükségleteire, és a jövőben hatékony részesei legyenek a nők elleni erőszak megelőzésének.

Az Európai Unió támogatásával. A közölt nézetek és vélemények a szerző(k) sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió hivatalos álláspontját.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.