Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Erőszakmentes kommunikáció

A fiatalok közötti egyenlő kapcsolatok kialakításának része a kommunikációs technikák ismerete és az ezekkel kapcsolatos tudatosság. Több fontos kommunikációs technika létezik, melyek különböznek abban, hogy milyen helyzetben ajánlott használni őket, mikor hatékonyak.

Lényeges ugyanakkor kiemelni, hogy az elnyomó, egyenlőtlen kapcsolatokban gyakran kommunikációs problémát sejtenek az emberek, tévesen: a bántalmazás, elnyomás nem kommunikációs, hanem hatalmi probléma, és nem megoldható a kommunikáció javításával.

Az erőszakmentes kommunikáció (továbbiakban EMK) olyan kapcsolatokban nagyon hasznos, melyekben a feleknek számít, hogy a másik hogyan érzi magát, hogyan érinti őt az adott helyzet. A konyhás nénivel vagy a vízvezeték-szerelővel való kommunikációban nem hatékony („Amikor ma kiszedte nekem a krumplis tésztát, csalódottnak éreztem magam…”). Az EMK nem csodaszer: nem oldja meg azokat a helyzeteket, amikor az egyik felet nem érdekli, hogyan érinti a másikat viselkedése. Sőt, az EMK veszélyes és káros is lehet, amikor azt az érzelmi információt, amihez az adott személy hozzájutott, a beszélő ellen használja fel. Emiatt bántalmazókkal egyáltalán nem ajánlott az EMK használata, nem biztonságos megosztani velük, hogy mi esett rosszul, mivel tud hatással lenni.

Tovább olvasom  

Gyakorlatok

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.