Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Párkapcsolati erőszak

A párkapcsolati erőszak egy szisztematikus magatartás, melynek célja a másik ember feletti (teljes) kontroll és hatalom megszerzése. Ebbe a szisztematikus, erőszakos magatartásba többféle viselkedésforma is beletartozik (lásd később: A párkapcsolati erőszak fajtái), melyeket a bántalmazó fél felváltva használ, hogy hatalmat szerezzen és gyakoroljon a partnere felett.

A bántalmazó párkapcsolat során az erőszak egyre fokozódik. A kapcsolat elején sokszor enyhébb, vagy nehezebben felismerhető erőszak van jelen, mely később, ahogy az áldozat egyre kiszolgáltatottabbá válik, súlyossá fokozódik.

A kapcsolat elején megjelenő hatalmi különbség – az, hogy a férfi dominánsan viselkedik a nővel – azért is nehezen felismerhető, mert illeszkedik a társadalom által elvárt nemi szerepekhez.

Dominanciát, hatalmi fölényt jelent például már az is, hogy az elvárás szerint a férfi legyen idősebb, magasabb, gazdagabb, képzettebb. stb. de ide tartozik az is, hogy a férfi dönti el, mikor mit csinál a pár és ő határozza meg a közös programokat. A féltékenység és a korai elköteleződés a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jelei, ugyanakkor romantikusnak, a szerelem jelének számít, ha egy férfi nem viseli el más férfiak jelenlétét partnere mellett, vagy ha első látásra beleszeret és meg akarja szerezni, magához akarja láncolni, már akkor, amikor még nem is ismerheti eléggé.

Tovább olvasom

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.