Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Szexuális zaklatás és erőszak

Mi az a szexuális zaklatás?

A szexuális zaklatás nem kívánt, szexualizált tartalmú viselkedést jelent, amely két kategóriára osztható: testi és lelki zaklatásra.

Testi zaklatás az, amikor az elkövető fizikai kontaktusba akar kerülni az áldozatával. Leggyakoribb megnyilvánulása a tapogatás, a véletlennek tűnő, nem kívánt érintés, amely az áldozat különböző – nem feltétlenül az intim – testrészeire irányul. Idetartozik a simogatás, a viccelődésnek vagy kedveskedésnek álcázott érintés is.

A lelki zaklatás esetében nincsen közvetlen testi érintkezés a zaklató és az áldozat között: a zaklatás szóban vagy non-verbális formában nyilvánul meg élőben, telefonon vagy online felületeken. Idetartoznak például a szexuális felhangú viccek, a megjegyzések az áldozat öltözködésére, a célozgatások a magánéletére és a szexuális preferenciáira, az elhúzódó bámulás, illetve a sztereotip kijelentések („Biztos azért vetted fel ezt a szűk ruhát, mert fel akarod kelteni a férfiak figyelmét”). A pornó vagy a saját meztelen test mutogatása is szexuális zaklatásnak számít. 

Tovább olvasom

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.