Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

A gyakorlat célja

Ismerkedés a verbális önvédelmi technikákkal

Ajánlott célcsoport

 • 12+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

 • 30 perc

Eszközök, igények

 • az önvédelmi technikák leírásai nyomtatva

Először a résztvevők közösen ötleteljenek arról, hogy a verbális önvédelem milyen helyzetekben lehet hasznos. Az ötleteket a facilitátorok írják fel a táblára.

Ezután alkossanak 3 csoportot, akiknek az lesz a feladatuk, hogy bemutassanak egy-egy önvédelmi technikát a többieknek. Segítségképpen minden csoport kapja meg az alábbi leírásokat az adott technikáról, amit közösen elolvashatnak, értelmezhetnek. 

Készíthetnek plakátot, rajzolhatnak, előadhatnak egy jelenetet, a lényeg, hogy közösen találják ki, hogy az olvasottak alapján hogyan fogják bemutatni az adott technikát. 

Ha nagyon sok résztvevő van (20+), 2 csoport is dolgozhat ugyanannak a technikának a bemutatásán.

Az “én-közlés”

Ez a technika akkor a legmegfelelőbb, ha a másikat érdekli, hogy téged hogyan érint valami, ha a másik szeretné, hogy neked jó legyen. Olyankor nem érdemes énközléseket használni, ha nincs köztetek egy jól működő bizalmi kapcsolat és tartanod kell tőle, hogy a másik visszaélhet az információval, amit megtud rólad. Az énközlés az erőszakmentes kommunikáció egy leegyszerűsített formája. Elemei:

 • a konkrét helyzet objektív leírása
 • milyen érzés volt ez nekem
 • mire lenne szükségem/mit kérek

Példa:

Feri barátod nagyon sok időt tölt az új barátnőjével, és téged teljesen elhanyagol. Mivel jobb vagy matekból mint ő, a matek házit még mindig együtt csináljátok, de semmilyen más programra nem nyitott és soha nem érdeklődik rólad. 

“Feri, múltkor, amikor meg volt beszélve, hogy a matek házi után még együtt lógunk egy kicsit, azonnal elhúztál az új csajodhoz. Ez nekem rosszul esett, elhagyagolva éreztem magam. Szeretném, ha a háziíráson kívül is szánnál rám időt. Elmehetnénk moziba, mint régen, vagy bringázni legalább.” 

Az elakadt lemez

Ez a technika akkor hasznos, ha a határaidat akarod egyértelművé tenni, és az, akihez beszélsz, nem figyel rád, vagy vitatkozni kezd veled. Ez egy nagyon egyszerű technika, mely során kimondasz egy asszertív állítást, és szükség szerint ismétled, ismétled, és ismétled. Az elképzelés az, hogy legyél mozdíthatatlan.

Példa: 

A játszótéren kölcsön adtad egy csapat fiúnak a focilabdád, már régóta várod, hogy visszaadják, de ők mindig csak ígérgetnek, hogy mindjárt. Eddig jól elvoltál a barátaiddal, most viszont már tényleg menni akarsz.  

 • Adjátok vissza a labdám.
 • Na, csak egy picit hadd játsszunk még vele!
 • Adjátok vissza most.
 • Na, légyszi! Csak egy kicsit!
 • Adjátok vissza most.
 • Na, nem igaz, hogy nem tudsz 5 percet várni még? 
 • Adjátok vissza most.
 • Hát ez nem igaz, hogy lehetsz ilyen?
 • Adjátok vissza most.
 • Irigy kutya!
 • Adjátok vissza most.

Kilépés egy ellenőrizhetetlen helyzetből

A harmadik fontos technika a veszélyessé váló helyzet elhagyása, pl. ha a másik fél rosszindulatú, támadó, szarkasztikus, vagy agresszív módon reagál. Ilyenkor a helyzet elhagyására tett kísérlet lehet az egyetlen eszközöd.

Példák: 

 1. Egy idősebb férfi megkér, hogy segíts neki felszállni a villamosra, amit szívesen megteszel, de aztán egyre kényelmetlenebbé válik a helyzet, mivel arra kér, hogy folyamatosan fogd a kezét, és elkezd oda nem illő szexuális utalásokat tenni. Azt mondod: – Hagyjon békén! – majd leszállsz a villamosról/átszállsz egy másik kocsiba.
 2. A volt barátod felhív telefonon, és elkezd kérdezősködni, hogy van-e új barátod, mit csináltál aznap, merre jársz holnap. Kezd egyre kényelmetlenebb lenni a szituáció, de hiába kéred, csak nem hagyja abba. Azt mondod: – Nem vagyok köteles beszámolni neked a dolgaimról. Hagyj békén. Majd leteszed a telefont. 

Miután elmondtad, amit akartál, tényleg hagyd el a helyszínt, vagy tedd le a telefont, nem kell a másik jóváhagyására vagy beleegyezésére várnod. 

 

Kérdések a feldolgozáshoz:

Mi volt már ismert számotokra? Mi volt új?
Melyik technika tetszik nektek?
Melyik tűnik könnyűnek/nehéznek? Miért?
El tudjátok képzelni, hogy fogjátok használni a jövőben?
Milyen helyzetekben?

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.