Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Kockajáték – konfliktusok a párkapcsolatban

A gyakorlat célja

Konfliktushelyzetekben használható mérlegelés gyakorlása, megoldások keresése a párkapcsolatokban jelentkező konfliktusokban

Ajánlott célcsoport

  • 14+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

  • 30 perc

Eszközök, igények

  • “Konfliktusok_párkapcsolatok” kártyák
  • Jelzőbábu (ez lehet egy üdítős flakon is, vagy valamilyen tárgy az osztályteremből)
  • Dobókocka (vagy dobókocka applikáció)

A facilitátorok rendezzék körbe a székeket, a kártyákat pedig helyezzék el körben, szöveggel lefelé a padlón, a terem közepén. Annyi kártyát használjanak, hogy minden résztvevőnek jusson legalább egy. Állítsák a jelzőbábut az egyik kártya tetejére.

Ez a gyakorlat a párkapcsolatokban előforduló nehéz helyzetekkel foglalkozik. A kör közepén lefordított kártyák vannak. Egy résztvevő dobjon a dobókockával, majd lépjen a bábuval előre, és olvassa fel a jelzőbábu alatt lévő kártya szövegét. Ezután a tőle jobbra ülő résztvevőn a sor, hogy válaszoljon a következő két kérdésre: „Mit érzel?“ és „Mit csinálsz?“. 

A többiek is elmondhatják a véleményüket, majd a beszélgetés végeztével a kártyát szöveggel felfelé helyezzék vissza a földre. A felfelé fordított kártyákra már nem lehet lépni. Ezután az dob, aki az imént válaszolt a kérdésekre. Ő is felolvassa a kártyát, majd az ő szomszédján a sor, hogy válaszoljon. Kisebb csoportokban ez addig megy így, amíg mindenki sorra nem kerül. 

Olyan csoportokban ajánlott, ahol a résztvevőknek már van saját párkapcsolati tapasztalata.

Nagyobb létszámú (10+) csoportokban elhúzódhat, és unalmassá válhat a játék, mire mindenki sorra kerül. Ilyenkor javasolt, hogy addig tartson a játék, amíg a bábu körbe nem ér a lefordított papírokon. Mivel így nem kerülhet mindenki sorra, a facilitátorok először keressenek önként jelentkezőket, akik szeretnének dobni, majd válaszolni a kérdésekre: “Mit érzel?”, “Mit csinálsz?”. Majd ők adják tovább valakinek a dobókockát.   

Ha kisebb csoportról van szó, érdemes annyi, lehetőleg egymástól tartalmilag különböző kártyát választani, hogy minden résztvevőnek jusson.

A gyakorlatban szereplő helyzetkártyák kombinálhatóak a következő “Kockajáték – konfliktusok egy barátságban” gyakorlat kártyáival.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.