Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Erőszakbarométer – Mi számít erőszaknak?

A gyakorlat célja

Az erőszak fogalmának közös meghatározása, saját álláspont kialakítása és kifejtése érveléssel

Ajánlott célcsoport

 • 12+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

 • 20 perc

Eszközök, igények

 • számozott A4-es papírlapok (0-5-10)
 • Projektor, laptop
 • “Erőszakbarométer – Mi számít erőszaknak?” segédanyag
 • elég tér a mozgáshoz

Ebben a gyakorlatban a résztvevők közösen próbálják majd meghatározni, hogy mi erőszak egy párkapcsolaton belül.

A facilitátorok kérjék meg a résztvevőket, hogy képzeljék el, hogy a terem közepén egy skála húzódik, aminek egyik vége a 0-ás érték, közepe az 5-ös, a túlsó vége pedig a 10-es érték. Segítségképpen fel is írhatják ezeket a számokat egy-egy papírra és kitehetik a teremben a földre. Rövid történetek fognak elhangzani, ha van rá lehetőség kivetítve megjelenni, a résztvevőknek pedig az lesz a dolga, hogy eldöntsék, az adott szituációban erőszak történt-e?

A 10-es azt jelenti: egyértelműen erőszak, a 0 azt, hogy semmi esetre sem erőszak, az 5-ös pedig azt, hogy nem lehet eldönteni a helyzetről. Ez a feladat nem arról szól, hogy mi a helyes vagy helytelen, a célja, hogy beszélgetés induljon a témáról és a résztvevők megismerhessék egymás véleményét.

Amikor mindenki elhelyezkedett, a facilitátorok néhányukat meg fogják kérdezni arról, miért álltak az általuk választott pontra. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a beszélgetés során van lehetőség rá, hogy változtassanak az álláspontjukon és mozogjanak a vonalon. 

Miután mindenki felállt, elhangozhat, megjelenhet az első történet. A résztvevők helyezkedjenek el a teremben, a facilitátorok pedig kérdezzék meg 2-3 olyan embert véleményét, akik egymástól viszonylag távol állnak. A beszélgetés az alábbi kérdésekkel irányítható.

 

Kovácsnét rendszeresen megveri a férje. Akkor is, ha rossz kedve van, mert a munkahelyén gondja akadt, vagy ha szerinte rendetlenség van otthon. A felesége már többször járt orvosnál a véraláfutások és sérülések miatt.

Ez a példa nagyon egyértelmű, általában mindenki azt mondja, hogy ebben az esetben erőszakról van szó. Indoklás: a nőt fizikai bántalmazás érte és sérülései vannak. 

További megvitatható témák: 

 • Az erőszak minden esetben fizikai sérüléssel vár? Ha nincs fizikai nyoma, honnan tudható, hogy erőszak történt?
 • A történetben szereplő férfi igazságtalan indokokra, hibákra hivatkozva bántja a feleségét. Lenne olyan ok, ami igazolhatja, amit tesz? Például ha Kovácsné megcsalná őt?

 

Kristóféknál otthon az utóbbi időben gyakran van veszekedés a szülők között. A veszekedések oka a gyermekneveléssel kapcsolatos vélemények különbözősége. Ilyenkor mindkét szülő megemeli a hangját, néha az is előfordul, hogy egyikőjük nagy ajtócsapkodással elhagyja a lakást.

Ez a példa már nem olyan egyértelmű. Érdemes rá kitérni, hogy mi a különbség veszekedés és az erőszak között. 

További megvitatható témák: 

 • Mi Kristóf szerepe a történetben? Hogy érezheti magát?
 • Mi lehet az oka, célja az ajtócsapkodásnak?
 • Mikor lehet egy kapcsolatban kölcsönös bántásról beszélni és mikor egyoldalú bántalmazásról? 

Laci és Kati együtt mennek sétálni. Eközben egy forgalmas úton kell átmenniük. Kati nem figyel oda, és át akar menni az úton éppen akkor, mikor egy autó jön. Laci visszarántja Katit és eközben úgy megszorítja a karját, hogy másnapra belilul.

Ezen a helyzeten is érdemes vitatkozni, főbb témák az erőszakos viselkedés célja és hatásai lehetnek. A bántalmazó a párkapcsolatokban arra használja az erőszakot, hogy a másik féljen tőle, engedelmeskedjen neki.

További megvitatható kérdések:

 • Van-e jó szándékú erőszak?
 • Hogy érezheti magát másnap Kati? Hálás Lacinak vagy fél tőle?

 

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.