Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Ez tárgyiasítás!

A gyakorlat célja

A résztvevők be tudják azonosítani a szexuális zaklatást és tárgyiasítást, közösen beszélgessenek arról, hogy mit lehet tenni ezekben a helyzetekben

Ajánlott célcsoport

  • 12+ korosztály, különösen ajánlott lánycsoportokban

Időtartam

  • 40 perc

Eszközök, igények

  • “Ez tárgyiasítás” kártyacsomagok

A facilitátorok osszák a résztvevőket 3-4 fős csoportokra és minden csoportnak adjanak egy kártyacsomagot.

Kérjék meg őket, hogy rakják sorrendbe a kártyákat, aszerint, hogy melyik szituáció a legsúlyosabb és melyik kevésbé súlyos. Ha nem értenek egyet a sorrendben, jussanak konszenzusra, vitassák meg az álláspontjaikat.

Ha készen vannak, a csoportok válasszanak ki 1-2 helyzetet és találják ki, mit tennének, ha ez megtörténne.  Adják elő a többieknek a helyzetekre kitalált válaszaikat!

Fontos elmondani!

Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára.

A lányok és nők, akik szexuális zaklatás célpontjai, sokszor lefagynak, úgy érzik megbénultak, nem tudnak reagálni. Ez egy természetes reakció. A zaklatásért azonban mindig az elkövető a felelős, és nem az, akit zaklatnak. 

Az elkövetők átlépik az szexuális erőszak áldozatának személyes határait, a másikat tárgyként, magukhoz képest alacsonyabb rendűként kezelik.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.