Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között


Szerződés a házimunkáról

A gyakorlat célja

Annak tudatosítása, hogy a házimunka valójában milyen sok munkaóra, ami általában a nőkre hárul és nem egyenlően oszlik meg egy háztartásban, saját élmény szerzés arról, milyen, amikor az emberek igazságosan osztják fel egymás között, azt, hogy ki-milyen és mennyi házimunkát végez.

Ajánlott célcsoport

  • 12+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

  • 25 perc

Eszközök, igények

  • jegyzetlap
  • toll

A házimunka egy olyan láthatatlan reproduktív munka, amely rengeteg plussz munkaórát jelent, mégsem nem jár érte fizetség.  A háztartási feladatok általában a nőkre hárulnak, és nem egyenlően oszlanak meg a háztartásokban. Ebben a gyakorlatban a résztvevők kipróbálhatják, milyen amikor az emberek igazságosan osztják fel egymás között azt, hogy ki milyen és mennyi házimunkát végez!

Először a facilitátorok és a résztvevők közösen gyűjtsék össze, hogy milyen házimunkákat kell ellátni egy átlagos háztartásban.

A facilitátorok kérjék meg a résztvevőket, hogy dolgozzanak 3-4 fős kiscsoportokban és képzeljék el, hogy egy háztartásban élnek. Készítsenek egy szerződést arról, hogy ki-melyik házimunkát fogja ellátni a háztartásban. 

A szerződéshez dolgozzák ki, hogy melyik házimunka mennyi időt vesz igénybe és milyen gyakran kell megcsinálni. Fontos, hogy a munkákat egyenlően osszák meg egymás között.
Amikor kész van a szerződés mutassák be egymásnak a csoportok.

Ezután a következő kérdések mentén érdemes közösen beszélgetni a feladatról:

Meglepő volt-e, hogy ennyi időt vesz igénybe a házimunka?
Mi a személyes tapasztalatotok arról, hogy családban ki végzi jellemzően a házimunkát? Egyenlően el vannak osztva a feladatok?
Szoktatok segíteni a házimunkában?
Általában kinek kell elvégeznie a házimunkát egy háztartásban? Hogy nézne ki ez egy egyenlőbb világban?

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.