Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között

Erőszakbarométer – Mi számít erőszaknak?

A gyakorlat célja

A szociometriai gyakorlatok segítenek az erőszakkal kapcsolatban saját álláspontot kialakítani és a saját véleményt érveléssel megvédeni.

Ajánlott célcsoport

  • 12+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

  • 20 perc

Eszközök, igények

  • számozott A4-es papírlapok (0-5-10)
  • Projektor, laptop
  • “Erőszakbarométer – Mi számít erőszaknak?” segédanyag
  • elég tér a mozgáshoz

Ebben a gyakorlatban együtt próbáljuk majd meghatározni, hogy mi erőszak egy párkapcsolaton belül.

Kérjük meg a résztvevőket, hogy képzeljék el, hogy a terem közepén egy skála húzódik, aminek egyik vége a 0-ás érték, közepe az 5-ös,  a másik vége pedig a 10-es érték. Segítségképpen fel is írhatjuk ezeket a számokat egy-egy papírra és kitehetjük a teremben a földre. Rövid történeteket fogunk felolvasni és kivetíteni, nekik az lesz a dolguk, hogy eldöntsék, az adott szituációban erőszak történt-e?

A 10-es azt jelenti: egyértelműen erőszak, a 0 azt, hogy semmi esetre sem erőszak, az 5-ös pedig azt, hogy nem lehet eldönteni a helyzetről. Ez a feladat nem arról szól, hogy mi a helyes vagy helytelen, hanem arról, hogy beszéljünk a témáról és megismerjük a résztvevők véleményét.

Miután elhelyezkedtek néhányukat meg fogjuk kérdezni arról, miért álltak az általuk választott pontra. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a beszélgetés során van lehetőség rá, hogy változtassanak az álláspontjukon és mozogjanak a vonalon. 

Kérjük meg a résztvevőket, hogy álljanak fel és vetítsünk ki, majd olvassunk fel egy történetet. Ha a csoportból valaki vállalja, ők is felolvashatják egymásnak. Miután a résztvevők elhelyezkedtek a teremben, kérdezzünk meg 2-3 olyan embert, akik egymástól viszonylag távol állnak.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.