Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között

A gyakorlat célja

A résztvevők be tudják azonosítani a szexuális zaklatást és tárgyiasítást, közösen beszélgessenek arról, hogy mit lehet tenni ezekben a helyzetekben.

Ajánlott célcsoport

  • 12+ korosztály, különösen ajánlott lánycsoportokban

Időtartam

  • 40 perc

Eszközök, igények

  • “Te mit tennél?” kártyacsomagok

A facilitátorok osszák a résztvevőket 3-4 fős csoportokra és minden csoportnak adjanak egy kártyacsomagot. Kérjék meg őket, hogy rakják sorrendbe a kártyákat, aszerint, hogy melyik szituáció a legsúlyosabb és melyik kevésbé súlyos. Ha nem értenek egyet a sorrendben, jussanak konszenzusra, vitassák meg az álláspontjaikat.

Ha készen vannak, a facilitátorok kérjék meg a csoportokat, hogy válasszanak ki 1-2 helyzetet és találják ki, mit tennének, ha ez megtörténne.  Adják elő a többieknek a helyzetekre kitalált válaszaikat!

Fontos elmondani!

Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára.

Az elkövetők átlépik az szexuális erőszak áldozatának személyes határait, a másikat tárgyként, magukhoz képest alacsonyabb rendűként kezelik.

A lányok és nők, akik szexuális zaklatás célpontjai, sokszor lefagynak, úgy érzik megbénultak, nem tudnak reagálni. Ez egy természetes reakció. A zaklatásért azonban mindig az elkövető a felelős, és nem az, akit zaklatnak.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.