Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között

Párkapcsolati jelzőlámpa

A gyakorlat célja

Ez a feladat abban segít, hogy a résztvevők megfogalmazzák maguknak, mit várnak el egy kapcsolattól, tudatosítsák saját határaikat és azt, hogy mik azok a dolgok, amik nem férnek bele egy egyenlőségen alapuló párkapcsolatba.

Ajánlott célcsoport

  • 12+ korosztály, lányok és fiúk

Időtartam

  • 20 perc

Eszközök, igények

  • Párkapcsolati TOP 10 során elkészített poszterek
  • Sárga és piros színes papír
  • Ragasztó
  • Filc

Korábban összegyűjtöttük a kölcsönös tiszteleten alapuló párkapcsolat jellemzőit és a résztvevők közösen kiválasztották, hogy mi a 10 legfontosabb dolog számukra egy párkapcsolatban, ami a kölcsönös tiszteleten alapul. 

Ebben a gyakorlatban a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleiről, és a párkapcsolatokban megjelenő vészjelzésekről beszélgetünk a résztvevőkkel. Kérdezzük meg a résztvevőket hogy, mi az ami elbizonytalanítaná őket, és mi az, ami miatt egyértelműen szakítani akarnának egy párkapcsolatban.  

Első lépés: osszunk ki mindenkinek néhány sárga és piros kártyát. Kérjük meg a résztvevőket, hogy a sárga kártyákra írják le, hogy, melyek azok a viselkedések, amelyektől már kellemetlenül érzik magukat egy párkapcsolatban. 

A piros kártyákra pedig azt írják fel, hogy szerintük mik azok a tettek, amik egyértelműen szakítást vonnak maguk után. A korábban hallott kis történetekből, a saját tapasztalataitokból vagy a tévéhíradásokból is meríthetnek ötleteket az résztvevők. 

Második lépés: kérjük meg a résztvevőket, hogy mindenki keresse meg azt a csoportot, amelyikkel a zöld kártyák összegyűjtésén dolgozott. Hasonlítsátok össze a piros és a sárga lapjaikat és válogassák ki, ami többször szerepel. Ezután ragasszák fel a sárga kártyákat a zöldek, majd a pirosakat a sárgák fölé. A lap végül egy közlekedési lámpához fog hasonlítani – alul lesznek a zöld, középen a sárga, felül pedig a piros kártyák. Ez a párkapcsolati jelzőlámpa fogja megmutatni, mikor kell résen lennünk, és mi az, ami után már nem folytatódhat a párkapcsolat. 

Harmadik lépés: Ha elkészültek, mutassák be a csoportok az elkészített párkapcsolati jezőlámpát, a többi csoportnak.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.