BOSSZÚPORNÓ

Aki a szakításért bosszút akar állni, az el van tévedve: mindenkinek joga van kilépni egy olyan kapcsolatból, amit már nem szeretne, és ezt a döntését tiszteletben kell tartani.

Miért nem szexi a bosszú?

A bosszúpornó csetcsoportokban, online közösségekben, de még pornó oldalakon is előfordulhat. Annak ellenére, hogy leggyakrabban szakítás után történik ilyesmi, a „bosszú”pornográfia más típusú kapcsolatokban is előfordulhat (például egy sráccal, akivel csak cseteltél, és soha nem is jártál).

A jelenség nagyon gyakori, és egy kifejezetten súlyos visszaélés: a másik bizalmának, magán szférájának megsértése, amely súlyos következményekkel jár az érintett lányra nézve.

További infókért kattints ide: SZEXTING és MEZTELEN KÉPEK

Noha ez terjedt el, ennek ellenére a „bosszú” kifejezés nem pontos, mert ez tévesen azt sugallja, hogy a lány valami rosszat tett, és ezért „bosszút állnak” rajta. Valójában a bosszúpornó erőszak, amelynek célja a lány megszégyenítése, megalázása, és a felelősség minden esetben az elkövetőt terheli.

A 7 legfontosabb dolog, amit tudnod kell

Ne csinálj semmit, amit nem akarsz, akár kapcsolatban vagy, akár már szakítottatok. Ha úgy érzed, kényszer helyzetbe kerültél, kérj segítséget!

Ne küldj intim képeket vagy videókat senkinek, hiába bízol meg teljesen a másikban, mert, akár rajta kívül álló okok miatt (haverjai megszerzik) kikerülhetnek a képeid a netre, és akkor sajnos sokszor nincs vissza út.

Ha privát fényképeidet vagy videóidat megosztják valahol online a jóváhagyásod nélkül – tudd, hogy ez az elkövető felelőssége és nem a te hibád!

Kérj segítséget! >> Találj egy felnőttet, akiben megbízol, és mondd el neki, mi történt. Legjobb barátod vagy/és tesód támogató lehet, de ezekben a súlyos helyzetekben kiemelten fontos beszélni felnőttel is – szüleiddel, tanároddal, pszichológussal.

Fontold meg, hogy jelentsd az esetet a rendőrségen, mert fontos az ilyen visszaélések nyilvántartása és a felelősök megbüntetése.

Ha a bűntudat és a szégyen érzése nagyon erős, ha úgy érzed, hogy egyre negatívabb gondolataid vannak magadról és egyre nehezebb szeretni magad, és segítségre van szükséged – keress egy női szervezetet, feminista insta oldalakat, vagy támogató női közösségeket online és offline. Nem vagy egyedül!

Függetlenül attól, hogy megzsaroltak-e, vagy azonnal közzé tették a beleegyezésed nélkül a képeket/videót, fontos tudnod, hogy mindkét eset bűncselekmény! Ez akkor is érvényes, ha az elkövetők kiskorúak.

Hogyan válhat mindez a zsarolás eszközévé?

A képekkel és a videókkal nem egy esetben később zsarolják az áldozatot. Például olyan dolgokra kényszeríthetik, amiket nem akar megtenni: „Ha nem csinálod azt, amit elvárok, hogy tegyél (pl. feküdj le velem vagy a barátaimmal), elküldöm a fényképeidet a szüleidnek, barátaidnak, vagy közzéteszem online.”
Fontos tudni, hogy mindez bűncselekmény!
Áldozat, esetleg tanú vagy? Nézd meg a SEGÍTSÉGET KÉREK! és a HOGYAN SEGÍTSEK? oldalakat.

A “bosszúpornó” kifejezést leginkább azokra az esetekre használjuk, amikor egy lány szakít a barátjával, aki ezért a lány beleegyezése nélkül megosztja a lányról készített (vagy közös) szexuális töltetű képeket, videókat.