Lili és Tomi már egy éve együtt vannak. Régebben sosem veszekedtek, viszont egy ideje bármin képesek összekapni, leginkább azon, ami online történik.

Lili: „Az összes képem lájkolod, meg kommentálsz az összes posztom alá, néha olyan, mintha mindig a profilomat nézegetnéd. Ez egy kicsit ijesztő!”

Tomi: „Először is, nem nézegetem mindig a profilod. Amúgy meg más lányok ezt inkább élveznék, nem ijesztőnek tartanák!”

Tomi: „Például, más lányok büszkék a barátjukra és megmutatják a világnak mennyire szeretik. Szerintem ez tök jó.”

Lili: „Hát, szerintem ez egy kicsit…”

Tomi: „Mi? Ez is ijesztő neked? Szerintem minden lány, aki komoly kapcsolatban van, ezt csinálja. Remélem, majd egyszer te is eljutsz odáig, hogy komolyan veszel engem.”

Tomi: „Wow, de jól nézünk ki ezen a képen, nem?”

Lili: „Ja, igen… csak a nővérem meg a barátaim ezzel cikiznek napok óta.”

Tomi: „Kit érdekelnek? Mit tudnak ők erről? Nem véletlen, hogy egyiknek sincs senkije.”

Lili: „Ne legyél már ilyen…”

Tomi: „Ne foglalkozz már velük… felejtsd el őket. Ezt hallanod kell. Robi azt mondta, hogy Maya megadta neki az Instagram és a TikTok jelszavait. Érted, ennyire megbízik benne. Szóval arra gondoltam… hogy oh, bárcsak Lili meg én is ennyire bíznánk egymásban.”

Tomi belép és törli Lili pár olyan képét, ami nem tetszik neki a feedjében. Kitesz a nevében néhány képeket kettőjükről. Amikor Lili egyik (fiú) barátja általános suliból ír neki és megkérdezi, hogy van, Tomi a következőt válaszolja: Lili foglalt és nagyon szerelmes, te idióta! Amikor egy családi barát lájkolja és kommenteli Lili képét: „szép, mint mindig”, Tomi ír neki és megfenyegeti.

Az erőszakos viselkedéshez nincs szükség arra, hogy valaki szó szerint megüssön vagy fizikailag bántson téged. Ha valaki online bántalmaz, vagy arra használja az okos eszközöket, hogy ellenőrizzen vagy irányítson, az is erőszaknak számít. Online erőszak, ha valaki zavaró és kéretlen kommenteket vagy üzeneteket küld a közösségi médiában, ha engedély nélkül használja mások telefonját vagy más eszközeit, ha megoszt privát levelezéseket, fotókat és videókat a tulajdonos előzetes beleegyezése nélkül. Ne felejtsd el – az erőszak online és offline is ugyanolyan sérüléseket okozhat! Még többet olvashatsz erről itt: www.nane.hu/onlineeroszak
Ugrás az elejére

Lili: „Hé, gondoltál már rá, hogy közös Instagram profilotok legyen a barátoddal?”

Maya: „Hahahaha! Neked átmosták az agyad, csajszi? Kérlek mondd, hogy ez nem Tomi ötlete volt.”

Ana: „Nem, nem… Csak kérdezem. A neten láttam ilyet, és arra gondoltam, hogy ez végülis elég romantikus lehet. A csaj ott még a saját jelszavait is megadta, hogy bebizonyítsa, hogy mennyire szereti a barátját.”

Maya: „Te most vagy nagyon para oldalakat követsz, vagy mentegeted Tomit. Az ilyen kontrolláló viselkedés a párkapcsolati erőszak egyik formája.”

Lili: „Hogy érted, hogy erőszak?”

Maya: „Úgy értem, hogy erőszak. Csajszi, ne gondold, hogy mi nem látjuk azt, hogy Tomi kb. üldöz téged online, hogy minden képed alatt ott van, meg folyton valami röhejes kommentet ír, ha egy srác megjelenik a faladon.”

Ana: „Hát, oké… lehet, hogy néha meggondolatlan, de ez még nem erőszak.”

Maya: „Dehogynem. Van egy ötletem, hol kellene kicsit utánanézned ennek a témának. Van egy NANE nevű szervezet...”

Mi a jele annak, hogy bántalmazó párkapcsolatban vagy? Például ha úgy érzed, valami nem stimmel... Bizonytalan vagy, feszült, nyomás alatt érzed magad, vagy épp úgy, mintha a másik beköltözött volna a fejedbe. Nem érzed, hogy szabadon kifejezheted a véleményed és az érzéseid, mert félsz a partnered reakciójától. Egyáltalán nem szokatlan, hogy valaki nem tudja felismerni a párkapcsolati erőszakot. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy érzed magad ebben a kapcsolatban? Ha hasonló dilemmában vagy, beszélj valakivel, akivel közel vagytok egymáshoz, akiben megbízol. És miből fogod tudni, hogy egy egyenlőségen alapuló, jól működő párkapcsolatban vagy? Abból, hogy a másik megért és bízik benned, törődik az érzéseiddel, igényeiddel, elfogadja a véleményed, és együtt tudjátok meghozni a döntéseket. Onnan fogod tudni, hogy igazán jól érzed magad mellette!
Ugrás az elejére

Tomi: „Szóval nem fogod beállítani a közös képünket profilképnek, ugye? Ennyire szégyellsz?”

Ana: „Magamat szégyellném, mindenki tudná, hogy csak miattad csináltam.”

Tomi: „Csak az a kérdés, hogy neked mi fontos. Nem kéne megosztanunk mindent, ha szeretjük egymást?”

Ana: „De... Megoszthatnánk egy csomó jó élményt, közösen eltöltött időt, egy fagyit… de nem a profilomat, nem a jelszavaimat, nem a képeimet. Bocsi, Tomi, de ez a kapcsolat már nem megy nekem.”

A féltékenység minden bántalmazónál megjelenik – amit gyakran a törődésük mögé próbálnak rejteni, vagy éppen azt hangoztatják, hogy bizonyítékra van szükségük arról, hogy a másik szereti őket. Fontos észben tartani, hogy a féltékenységnek semmi köze nincs a szerelemhez, hanem sokkal inkább a bizonytalanság, a birtoklás és a kontroll jele. A féltékeny viselkedés mellett, a bántalmazók gyakran használják a kontrollálás eszközét. A való életben, és online is megpróbálhatják irányítani az életed. Tudni akarják a jelszavaid, figyelik, hogy ki lájkolja a fotóid, hogy kivel csetelsz, vagy éppen arra kérnek, hogy csinálj egy képet, vagy videót arról, hogy hol vagy, hogy bebizonyítsd nekik, hogy igazat mondasz. Ne gondold, hogy ez valami, amin majd „túl lesznek” vagy hogy ezt a szerelem miatt csinálják.
Beszélj valakivel, akivel közel álltok egymáshoz, akiben bízol és ismerd fel a jeleket!
Ugrás az elejére
VISSZA EGY LÉPÉSSEL