HOGYAN SEGÍTSEK?

Nehéz lehet megfelelően reagálni, ha online zaklatásnak vagy párkapcsolati erőszaknak vagy a tanúja, ugyanakkor nagyon fontos, hiszen ezzel jelzed, hogy az áldozat mellett állsz és nem találod elfogadhatónak vagy viccesnek a zaklatását.

Az online zaklatásnak nagyon súlyos következményei lehetnek, és akár életmentő is lehet kiállni ellene. Fontos tudni:

  •  Amikor több ember tanúja a történéseknek, akkor előfordul, hogy egymásra várnak, hogy majd a másik reagál. Ennek gyakran az az eredménye, hogy végül senki nem reagál, ezért ha teheted, ne várj másra! Elég valószínű, hogy a többiek felbátorodnak majd a reakciódon, és csatlakoznak hozzád!
  • Az áldozat sokszor nagyon magányosnak érzi magát és sokat jelenthet a tudat, hogy van, aki mellette áll.
  • Ha nem reagálsz, azzal megerősíted a zaklató viselkedést, viszont ha kifejezed, hogy nem tartod helyesnek, akkor csökkented az esélyét, hogy újra megtörténjen!

Párkapcsolati erőszak

A fiatalok párkapcsolataiban zajló erőszak nagyon sokszor rejtett marad a felnőttek számára, mivel a fiatalok nem velük, hanem egymással osztják meg a gondjaikat. Ha van egy érintett barátod, akit támogatni szeretnél, akkor itt elolvashatod, hogy milyen segítségnyújtás lehet a leghatékonyabb!

KOCKÁZATFELMÉRÉS

A bántalmazó kapcsolatból való kilépés ténylegesen veszélyes lehet! Soha ne bíztassuk az érintettet a kapcsolatból való kilépésre kockázatfelmérés nélkül!
Sok bántalmazó a szakítás után fokozza az erőszak mértékét, számos gyilkosság is ilyenkor történik.
Segíthetsz az érintettnek, hogy segítséget kapjon a kockázatok felméréséhez.

HOGYAN BESZÉLJ AZ ÉRINTETTEL?

Kattints a szívekre és tudj meg többet!
1

Hozd fel a témát! Hallgass értő figyelemmel!

Nem kell megvárnod, míg barátod hozakodik elő vele, megkérdezheted te is, hogy mi zajlik, elmondhatod, hogy aggódsz érte, szeretnél segíteni és számíthat rád. Hagyj neki teret a beszédre, ne faggasd. Próbálj nyílt kérdéseket használni, pl. Mit szeretnél? Mire lenne szükséged?

2

Ne kritizáld a bántalmazót vagy a kapcsolatot!

Az érintettben rossz érzéseket ébreszthet, ha a szerelmét/partnerét szidod. Ehelyett inkább a viselkedéséről beszélj, és általánosságban (Pl.: Senkinek nincs joga megütni, megalázni egy másik embert. Mindenkinek joga van a biztonsághoz).

3

Ne kezdj el tanácsokat osztogatni.

Nem baj, ha nem tudod a megoldást. Ez frusztráló lehet, ugyanakkor az érintettnek többet segít, ha elismered, hogy ez egy nagyon nehéz helyzet, mint ha kéretlen tanácsokkal látod el. Az érintett valószínűleg maga is sok mindent megpróbált már (pl. beszélni a partnerével, segítséget kérni) és nagyon sok dolog nem rajta múlik (pl. hogy mennyire elnyomó a partnere).

4

Segíts neki abban, hogy informált döntést tudjon hozni.

Segíts neki információs anyagokat találni, például megmutathatod neki ezt a honlapot. Így könnyebben be tudja azonosítani, mi is történik és jobban átlátja a bántalmazó kapcsolat dinamikáját, reális kimeneteleit. Ez segíthet a következő lépések megtervezésében.

5

Erősítsd meg a barátodat abban, hogy értékes ember, és nem ezt érdemli.

A bántalmazó tudatosan rombolja az áldozat önbecsülését, ezért nagyon fontos lehet, hogy valakitől megerősítést és biztatást kapjon. Beszélj neki a pozitív tulajdonságairól, vagy arról, hogy mit szeretsz benne.

 

6

Szólj egy felnőttnek.

Amennyiben úgy tűnik, hogy a barátod veszélyben van, szóljatok egy felnőttnek, akiben megbíztok. Ez lehet valamelyik szülő, vagy egy tanár, esetleg a pszichológus az iskolából.

7

Nem a te felelősséged megoldani a problémát.

Egy bántalmazó kapcsolatba került barát támogatása óriási kihívást jelent. Kilépni egy ilyen kapcsolatból általában egy hosszú folyamat eredménye. Nagyon sokat tehetsz már azzal, hogy a barátod mellé állsz, nem neked kell megoldani a helyzetet.

Mit tehetsz?

Lehetséges, hogy nem mersz közvetlenül az elkövetővel konfrontálódni, de akkor is van számos más opciód:

  • beszélhetsz a barátaiddal, hogy mit gondolnak a dologról és együtt felléphettek a zaklató, erőszakos, bántalmazó viselkedés ellen
  • beszélhetsz az áldozattal biztosíthatod a támogatásodról és megkérdezheted, hogy mire van szüksége
  • szólhatsz egy felnőttnek

 

Számít, hogy hogyan reagálsz a mást ért zaklatásra! Mondhatsz nemet a közömbösségre, kiállhatsz az áldozatok mellett!