Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Az Együtt Egyenlően prevenciós programról

A tizenévesek ugyanúgy érintettek a családon és párkapcsolaton belüli erőszakban, mint a felnőttek. A kamaszok életében nemcsak az otthoni szóbeli, érzelmi bántalmazás, fizikai és szexuális erőszak lehet mindennapos tapasztalat – saját kortárscsoportjukban is megélhetik a párkapcsolati erőszak különböző formáit, kontrollt, a féltékenységet, szexre való kényszerítést vagy testi erőszakot.  

Az első kapcsolataikat kezdő fiatalok
a környezetükből, kortársaiktól, a popkultúrából és médiából rengeteg összezavaró információt kapnak a szerelemről és párkapcsolatokról. Emiatt különösen fontos, hogy teret adjunk az egyenlőségre épülő párkapcsolatokról, párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleiről és társadalmi egyenlőtlenségekről, nemi szerepekről szóló beszélgetéseknek, biztassuk a fiatalokat a saját véleményük, igényeik és határaik kialakítására.

Tovább olvasom

Az Együtt Egyenlően program gyakorlatai ezekhez a beszélgetésekhez adnak segítséget, 6 témakörben ajánlunk különböző interaktív feladatokat és kivetíthető, nyomtatható segédanyagokat, amelyekből iskolai vagy más ifjúsági csoportoknak tartott foglalkozások állíthatóak össze. A foglalkozások összeállítása előtt javasoljuk, hogy a tanárok, facilitátorok olvassák el az egyes témakörökhöz tartozó elméleti bevezető részeket és a Hogyan dolgozzunk csoportokkal? című ajánlást.

Az Együtt Egyenlően program forrásául a NANE Egyesület korábbi prevenciós projektjeiben készített feladatgyűjtemények, a Szívdobbanás – Párkapcsolat erőszak nélkül, a Beszélj velem! – A partnerkapcsolati erőszak tanújává vált gyermekek támogatása, az Európai Bizottság Gender Matters című kiadványa, illetve az Egyesület segélyvonalas önkéntesképzésén és az Erő a változáshoz önsegítő csoportjain használt képzési anyagok szolgáltak.

Szerkesztők: Dés Fanni, Horváth Éva, Mészáros Gréta
Lektor: Cserháti Éva
Grafikai munka: Thury Lili

Megrendelés

A NANE Együtt Egyenlően prevenciós foglalkozása meghívható iskolákba, táborokba, fesztiválokra és egyéb ifjúsági csoportokhoz. 

A foglalkozásokat 12 éves kortól ajánljuk, maximum 15-20 fős csoportoknak. A foglalkozások (2 x 45) 90 percesek, 2 facilitátor vezeti őket.

Van lehetőség online foglalkozás vagy több alkalmas foglalkozássorozat megrendelésére is. További információkat e-mailben tudunk adni az info@nane.hu címen.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.