Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között

Ifjúsági foglalkozások

Közismert tény, hogy a tizenévesek ugyanúgy érintettek a családon és partnerkapcsolaton belüli erőszak szempontjából, mint a felnőttek. Sőt életkoruknál és anyagi, valamint lakhatási függőségüknél fogva ez a korcsoport fokozottan kiszolgáltatott. A kamaszok életében nemcsak az otthoni szóbeli/érzelmi bántalmazás, verés és szexuális erőszak lehet mindennapos tapasztalat – saját kortárscsoportjukban is megélhetik a partnerkapcsolati erőszakot, a féltékenységet, szexre való kényszerítést és testi erőszakot.

Emiatt Egyesületünk több, kifejezetten fiataloknak szóló képzést dolgozott ki, melyekhez kézikönyvek is tartoznak. Tapasztalataink szerint a családon és partnerkapcsolatokon belüli erőszak érdekes téma a fiatalok számára, leköti a figyelmüket és fontos tudást közvetít számukra.

Egyesületünk önkéntesei és munkatársai felkérésre szívesen tartanak prevenciós foglalkozást a fiataloknak, de a kézikönyvek alapján bárki összeállíthat ilyen foglalkozást. Ezen kívül a pedagógusoknak akkreditált képzést is tudunk ajánlani a témában.

“Szívdobbanás” (14-23 éves fiataloknak)

Az első komoly párkapcsolatukat kezdő fiatalok kifejezetten veszélyeztetettek a bántalmazással kapcsolatban: nagyon kevés tapasztalatuk van, és rengeteg téves információt kapnak arról, hogy mi számít elfogadhatónak, sőt kívánatosnak egy párkapcsolatban, és mi lehet figyelmeztető jel.

A NANE Egyesület 2009–2010-ben részt vett a „Szívdobbanás” projektben, melyet az Európai Unió DAPHNE programja támogatott, és amelyben német, osztrák, spanyol és angol egyesületekkel közösen kifejezetten a párkapcsolati erőszak szempontjából veszélyeztetett korosztály számára dolgoztunk ki képzési anyagokat. A projekt eredményeként létrejött Szívdobbanás kézikönyv első részében a téma elméleti hátterét és kapcsolódó kutatásokat ismertetjük, majd ez után következnek a konkrét gyakorlatok leírásai, témák szerint blokkosítva. A kézikönyv alapján (mely letölthető ingyenesen) bárki összeállíthat prevenciós foglalkozásokat fiataloknak.

Ha szeretné, hogy munkatársaink, önkénteseink prevenciós foglalkozást tartsanak az iskolájában, akkor keressen minket az info@nane.hu címen. Egy-egy foglalkozás során általában megismertetjük a résztvevőkkel a párkapcsolati erőszak dinamikáját, a korai figyelmeztető jeleket, beszélünk arról, hogy hova lehet fordulni, ha az embert erőszak éri a párkapcsolatában, illetve hogyan segíthetik egymást a fiatalok. (Egy foglalkozás minimum 90 perces, az ideális résztvevőszám 15-20 fő.)

“Beszélj velem!” (10-14 éves fiataloknak)

Sok gyerek nő föl olyan családban, ahol a szülők között párkapcsolati erőszak zajlik, és még ha a gyereket közvetlen bántalmazás nem is éri, a szülők közti erőszak tanújának lenni hasonlóan traumatizáló hatású lehet, mint a közvetlen bántalmazás, és súlyos lelki sérüléseket okozhat. Nemzetközi felmérésekből kiderül, hogy az érintettek elsősorban kortársaikkal beszélnek problémáikról. Ezért is fontos, hogy a gyerekek és fiatalok halljanak erről a témáról és legyenek információik arról is, hogy hogyan lehet segíteni, segítséget kérni.

A NANE Egyesület 2007 augusztusában indított egy projektet „Gyerekek és fiatalok a partnerkapcsolati erőszak ellen” címmel, melyet az Európai Unió DAPHNE programja támogatott, és amelyben németországi, és osztrák egyesületekkel működtünk együtt. A projekt során foglalkozásokat dolgoztunk ki 12-14, illetve 14-16 éves gyerekek és fiatalok számára a családon belüli erőszak témájában.

A foglalkozások során a gyerekek információt kapnak a családon belüli erőszak természetrajzáról, megismerik azokat a lehetőségeket, ahová ilyen esetben fordulhatnak, illetve elsajátítják azokat az alapvető információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy segíteni tudjanak hozzájuk forduló barátaiknak.

A projekt eredményeként létrejött a „Beszélj velem” kézikönyv, mely alapján bárki összeállíthat fiataloknak szóló foglalkozásokat. A kézikönyv ingyenesen letölthető. Ha szeretné, hogy munkatársaink, önkénteseink prevenciós foglalkozást tartsanak az iskolájában, keressen minket az info@nane.hu címen.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.