Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között

A Néma Tanúk kiállítás a párkapcsolati erőszak következtében meggyilkolt nőknek állít emléket

A Néma Tanúk figuráin az előző év sajtóhíreiből összegyűjtött történetek olvashatók. Ez a szám Magyarországon évente 40-70 halálos áldozatot jelent. Élete során minden ötödik nőt fizikailag is bántalmaz a partnere, ezek a nők jelenleg is életveszélyben vannak. A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyilkosságok sokszor megelőzhetők, amennyiben a bántalmazott nők és gyerekek megfelelő segítséget kapnak környezetüktől és az ellátórendszertől, ahova segítségért fordulnak.

Kölcsönzés

A Néma Tanúk Kiállítás kölcsönözhető nők elleni erőszakkal, nők emberi jogaival, a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó rendezvények, események helyszínén történő bemutatásra.

Rendelje meg a Néma Tanúk kiállítást az info@nane.hu e-mail címen, és ezzel fejezze ki szolidaritását azon nők és gyerekek felé, akiknek a párkapcsolati erőszak a mindennapi valóságuk, és hívja fel környezete figyelmét a párkapcsolati erőszak okozta társadalmi problémára.

Történet

A nemzetközi mozgalom 1990-ben indult Minnesota államban (USA), Magyarországon pedig 1998 óta ismert. A magyar kezdeményezés volt a kiállítás első Egyesült Államokon kívüli megvalósulása, időközben Európa-szerte elterjedt. 2002-től kezdve a 16 Akciónap elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozat nyitóeseményeként a NANE Egyesület a kiállítás köré szervezetett felvonulással emlékezik az előző év halálos áldozataira.

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról. Kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

#VANKÉPEMHOZZÁ – A NANE közösségi fotóprojektje a családon belüli bántalmazásról és a gyógyulásról

2017 őszén a következő felhívást tettük közzé a NANE Facebook oldalán:

“Milyen kép jut eszedbe arról, amit átéltél, vagy amit magad mögött hagytál? KÉSZÍTS EGY FOTÓT, MESÉLD EL NEKÜNK, OSZD MEG VELÜNK! Bármilyen fotós eszközzel, bármilyen formátumban, bárhogy effektezve, kivágva, torzítva is elkészítheted. Írj hozzá egy rövid szöveget, történetet, és küldd el a vankepemhozza@nane.hu címre. A NANE címéről ANONIM módon küldjük tovább online közösségi felületekre.

#vankepemhozza #metoo”


A népszerű fotósorozat azóta nem csak a NANE közösségi oldalain, hanem több fővárosi és vidéki rendezvényen is bemutatásra került.

A kiállítás megrendelhető rendezvényekre, vagy bemutatható családon belüli erőszak témájához kötődő művészeti eseményeken. Érdeklődjön az info@nane.hu email címen!

Standolás rendezvényen

Egyesületünk rendszeresen standdal képviselteti magát különféle rendezvényeken: találkozni lehet velünk szakmai konferenciákon, egyetemi napokon, nőjogi megmozdulásokon és szélesebb közönséget célzó rendezvényeken. Sátrunk minden évben számtalan látogatót fogad a Sziget Fesztivál Civil Szigetén, de az érdeklődők megismerkedhetnek kiadványainkkal, szórólapjainkkal különböző családi napokon, sport- és egészségnapokon, illetve női közönséget megcélzó eseményeken is.

Amennyiben szeretné, hogy rendezvényén a NANE Egyesület standja is megtalálható legyen, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@nane.hu címen.

Színdarab és beszélgetés a szexuális beleegyezésről

  • A tea és a szex két tök különböző dolog.
  • A tea a végére ellangyosodik. A szex nem.
  • A tea jól esik hidegben. A szex nem.
  • A szex pucéran a legjobb. A tea nem.
  • A szex izgalmas. A tea nem.
  • De van bennük egy dolog, ami közös.
  • Ha a partnerünk nem akarja a teát, nem kényszerítjük bele. Ha a partnerünk nem akarja a szexet, nem kényszerítjük rá. Nem?

A szexuális beleegyezés témája a #metoo kampánnyal együtt nagyon megmozgatja a mostani társadalmunkat. A színdarabban olyan hétköznapi, bárki által megtapasztalt helyzeteket mutatunk be humorral, melyek a szexuális beleegyezés, illetve a szexuális visszaélés határán mozognak, és remek alkalmat teremtenek arra, hogy aztán ezekről a témákról egy facilitátor segítségével csoportosan beszélgessünk.

 

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.