fbpx

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101 Minden este (szerda szünnap)NANE segélyvonal
Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

06-80-505-101
Hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra és szerda 12-14 óra között
Chat segély szerda 16-18 óra között

Néma Tanúk Kiállítás

A NANE Egyesület Néma Tanúk Kiállítása

A Néma Tanúk kiállítás a párkapcsolati erőszak következtében meggyilkolt nőknek állít emléket.

A Néma Tanúk figuráin az előző év sajtóhíreiből összegyűjtött történetek olvashatók. Ez a szám Magyarországon évente 40-70 halálos áldozatot jelent. Élete során minden ötödik nőt fizikailag is bántalmaz a partnere, ezek a nők jelenleg is életveszélyben vannak. A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyilkosságok sokszor megelőzhetők, amennyiben a bántalmazott nők és gyerekek megfelelő segítséget kapnak környezetüktől és az ellátórendszertől, ahova segítségért fordulnak.

Kölcsönzés

nema_tanuk_standA Néma Tanúk Kiállítás kölcsönözhető nők elleni erőszakkal, nők emberi jogaival, a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó rendezvények, események helyszínén történő bemutatásra. Rendelje meg a Néma Tanúk kiállítást az info@nane.hu e-mail címen, és ezzel fejezze ki szolidaritását azon nők és gyerekek felé, akiknek a párkapcsolati erőszak a mindennapi valóságuk, és hívja fel környezete figyelmét a párkapcsolati erőszak okozta társadalmi problémára.

A kiállítás 30.000 forint/alkalom eszmei értéken kölcsönözhető a NANE Egyesülettől.

Történet

A nemzetközi mozgalom 1990-ben indult Minnesota államban (USA), Magyarországon pedig 1998 óta ismert. A magyar kezdeményezés volt a kiállítás első Egyesület
Államokon kívüli megvalósulása, időközben Európa-szerte elterjedt. 2002-től kezdve a 16 akciónap elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozat nyitóeseményeként a NANE Egyesület a kiállítás köré szervezetett felvonulással emlékezik az előző év halálos áldozataira. A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról. Kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

A 2002 óta minden évben megrendezett Néma Tanúk Felvonuláson kívül a kiállítás többek között a következő helyszíneken volt látható:nema_tanuk

  • A NANE Egyesület Nemzetközi Nőnap (márc. 8.) alkalmából tartott rendezvényei (1998-)
  • Sziget Fesztivál – a NANE Egyesület sátra a Civil Faluban (2000-)
  • Central European University 16 akciónapi programjai (2014-)
  • Nőkongresszus (2013)
  • Gombaszögi Nyári Tábor, Krasznahorka (2015)