fbpx

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101 Minden este (szerda szünnap)

Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek

06-80-505-101 Minden hétköznap este (szerda szünnap) 18 és 22 óra között

Segélyvonal szexuális erőszak túlélőinek

06-30-982-5469 PÉNTEKENKÉNT 10-14 ÓRÁIG

Segélyvonalaink

Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek: 06-80-505-101

– Ingyenes és anonim, hívható: hétfő, kedd, csütörtök, péntek este 18 és 22 óra között

A segélyvonalról

1994 februárja óta az Egyesület képzett önkéntesei hétfő, kedd, csütörtök és péntek esténként 18 és 22 óra között várják a beérkező hívásokat. Naponta mintegy 5-8 bántalmazással kapcsolatos hívásunk van. A beérkező hívások díját a NANE Egyesület a segélyvonal fenntartására kapott pályázati és egyéb forrásokból fedezi (például adományok).

A segélyvonal tematikus vonal: nők elleni férfierőszakkal, illetve a nők elleni erőszakhoz kapcsolódó gyerekbántalmazással kapcsolatban várjuk áldozatok, közelállók és segítők, valamint segítő szakemberek hívásait. A segélyvonal alapelvei nagyrészt megegyeznek az Egyesület általános alapelveivel.

Segélyvonalunkon anonimitást biztosítunk a hívóknak. Ennek egyik oka, hogy a bántalmazott nőket mind szűkebb környezetük, mind a tágabb társadalom gyakran megbélyegzi, így a szégyenérzet gátolja a nyílt, szemtől szembeni segítségkérést. Segélyvonalunk a nők elleni erőszak hatékony kezelésének első lépését nyújtja: az öntudatébresztő, információmegosztó segítő beszélgetést. Ezen beszélgetések célja a hívó kívánságainak és erőforrásainak feltérképezése, lehetőségeinek felmérése, valamint a nők elleni erőszakról az áldozatokban is élő tévhitek és mítoszok eloszlatása.

A segélyvonal szükségessége

Magyarországon a legóvatosabb becslések alapján is hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba: férje, volt férje vagy partnere meggyilkolja őt. Ez évente legalább 52 nőt jelent.

Európai és magyar adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen fizikailag is bántalmaz a partnere. Ez Magyarországon körülbelül félmillió nőt érint és közel ugyanennyi férfi elkövetőt jelent.

A bántalmazott gyerekek számát csak becsülni tudjuk. Hazánkban több százezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata. Bántalmazott gyereknek minősül az a gyerek is, akit noha szülei nem bántalmaznak fizikailag, de olyan körülmények között nő fel, hogy az apa bántalmazza az anyát.

A bántalmazott nők átlagosan nyolc alkalommal kérik a rendőrség segítségét. (Tapasztaltunk szerint sokszor hiába, mivel a rendőrség arra többször hivatkozik, hogy mindössze akkor intézkedhet, amikor “majd vér folyik”, máskor elmulasztja, hogy kimenjen a helyszínre, vagy más módon nem jár el az előírásnak, a 32/2007. ORFK intézkedésnek megfelelően. A rendőrségi utasítás elérhető online: http://bunmegelozes.easyhosting.hu/dok/32_2007_ot_26_orfk_utasitas.pdf)

1994 óta az egy év alatt befutó segélyhívásaink száma többszörösére nőtt, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy noha korlátozott időintervallumban, de minden este elérhetőek legyünk.

A magyar adatok forrásait ld. itt.

A nők elleni erőszakról bővebben

Szexuális erőszak segélyvonal: 06-30-982-5469

– mobil tarifával hívható segélyvonal pénteken 10-14-ig

A NANE Egyesület a KERET Koalíció tagjaként a szexuális erőszak áldozatai és az áldozatok támogatói számára segélyvonalat hozott létre. A vonalat bárki hívhatja, aki szexuális erőszak áldozata lett, attól függetlenül, hogy

  • nő, férfi vagy gyerek
  • transznemű vagy cisznemű
  • heteroszexuális, leszbikus, meleg, biszexuális vagy bármilyen más irányultságúnak határozza meg magát
  • a partnere, ismerőse, rokona, munkatársa, főnöke vagy esetleg egy idegen követte el ellene az erőszakot
  • otthon, valamilyen intézményben, a munkahelyén vagy közterületen érte az erőszak
  • nemrégiben vagy akár évtizedekkel ezelőtt történt eseményről van szó.

Várjuk továbbá a hívását

  • az áldozatot segítő személyeknek,
  • illetve professzionális támogatóknak is.

A KERET Koalíció („Koalíció a szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért”) 2010-ben alakult meg magyarországi civil jogvédő szervezetekből: Amnesty International Magyarország, MONA Alapítvány, NANE Egyesület, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, PATENT Egyesület. A Koalíció tevékenységeit az Open Society Institute – Nyílt Társadalom Intézet támogatta.

A vonalon dolgozó segítők tisztában vannak a szexuális erőszak társadalmi hátterével, nem hibáztatják az áldozatokat, és hisznek a hívóknak. Tudjuk, hogy a szexuális erőszak nem csak akkor erőszak, ha az elkövető ismeretlen, ha a támadás közterületen történik, vagy ha volt behatolás. Tudjuk, hogy az elkövető lehet gazdag és befolyásos is, és hogy nem csak kényszer vagy halálos fenyegetés esetén beszélhetünk erőszakról, hanem már akkor is, ha az áldozat nem egyezett bele a történésekbe. Úgy gondoljuk, hogy az alkoholos befolyásoltság vagy a droghasználat nem jelentenek beleegyezést, mint ahogy az sem, ha az áldozat elfogadott egy italt, vagy elment az elkövető lakására.

Az erőszak csakis az elkövető felelőssége, sosem az áldozaté!

 A KERET Koalíció oldala: http://keretkoalicio.blogspot.com/