fbpx

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101 Minden este (szerda szünnap)NANE segélyvonal
Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

06-80-505-101
Hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra és szerda 12-14 óra között
Chat segély szerda 16-18 óra között

Szakértői tevékenységek

Szakértői tevékenységeink

Összefoglaló kiadvnyunk szakértői tevékenységeinkről

NANE Egyesület szolgáltatásait összefoglaló kiadvány linkje

Előadások

Egyesületünk munkatársai a következő témákban (akár ezeket kombinálva) vállalnak előadásokat/ workshopokat/ konzultációkat:

 • a párkapcsolati erőszak természetrajza
 • korai figyelmeztető jelek
 • hova fordulhatnak az áldozatok
 • szexuális erőszak, szexuális visszaélés (gyerekek ill. felnőttek sérelmére),
 • a párkapcsolati erőszak, szexuális erőszak felismerése, tünetek
 • hogyan segítsünk az értintetteknek
 • kockázatfelmérés
 • trauma, PTSD
 • traumatizált áldozatokkal való munka
 • párkapcsolati erőszak hatása a gyerekekre, és annak kezelése
 • munkahelyi, iskolai (szexuális) zaklatás — “szürke zónák”, rejtett hatalmi viszonyok, felismerés, kezelés
 • hosszabb programokat (Szívdobbanás, Erő a változáshoz) bemutató műhelyek
 • A nők elleni erőszak és a párkapcsolat/családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény bemutatása: az egyezmény alapelvei, tartalma, jelentősége. Nemzetközi jogi sztenderek, bevált módszerek, ígéretes gyakorlatok

Műhelymunka

A legkülönfélébb szakmai csoportok találkoznak bántalmazó kapcsolatokban élő emberekkel, érintett vagy veszélyeztetett fiatalokkal. Az általunk kidolgozott workshopok interaktívak, informatívak, és kézzel fogható eszközöket is nyújtanak a résztvevők számára.

 

Megelőző foglalkozások fiataloknak (“Szívdobbanás”)

A foglalkozásokat elsősorban középiskolás korú fiataloknak ajánljuk, de idősebb és fiatalabb korosztály számára is hasznosak lehetnek. A foglalkozásokon jellemzően a következő témákat érintjük:

 • jól működő párkapcsolat
 • a bántalmazás formái és természetrajza
 • korai figyelmeztető jelek
 • hogyan segítsünk, ha egy barátunk bántalmazó kapcsolatban van
 • hova fordulhatunk

 

30 órás szakemberképzés az áldozatokkal találkozó szakembereknek

A szociális szférában dolgozó szakemberek gyakran találkoznak érintettekkel, de jellemzően nem kapnak megfelelő képzést a családon belüli erőszak áldozatainak a hatékony segítéséhez. A képzésen olyan módszereket és eszközöket adunk át, melyek maximálisan figyelembe veszik az érintettek speciális szükségleteit, élethelyzetét, nehézségeit, és az emberi jogi szemléleten alapuló nemzetközi jó gyakorlatokat is.

 

30 órás szakemberképzés fiatalokkal dolgozó szakembereknek

A párkapcsolati erőszak több szempontból is megjelenhet az iskolában és dolga lehet vele a pedagógusoknak, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek: a diákok egy részének a szülei között zajlik erőszak; egy másik részük pedig a saját párkapcsolatában lehet érintett. Ez a képzés mindkét témával foglalkozik, és segítséget nyújt ezek megfelelő kezeléséhez, ezen túl pedig preventív hatással bír a (még) nem érintett fiatalokra.

 

30 órás szakemberképzés pszichológusoknak

A továbbképzés célja, hogy felkészítse a pszichológusokat a párkapcsolati erőszaknak kitett kliensek támogatására, megerősítésére. Az egyetemi képzés és a továbbképzések során kevés és szórványos információk szerezhetők a párkapcsolati erőszak áldozatainak a segítéséről, ezen a tanfolyamon azonban komplex elméleti és gyakorlati képzést kapnak a részvevők a felismeréshez és a hatékony segítéshez.

 

30 órás szakemberképzés a prostitúció és az emberkereskedelem áldozataival való segítő munkáról

A képzés célja a rendvédelemben dolgozók, valamint a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi területen dolgozó segítő szakemberek képessé tétele a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem, valamint a prostitúció elleni hatékony fellépésre, az áldozatok felismerésére, támogatására, különös tekintettel a gyermekprostitúcióra.

 

Traumafókuszú szupervízió

A traumafókuszú szupervízió célja, hogy szakmai támogatást nyújtson azoknak a szakembereknek, akik a munkájuk során traumatizált emberekkel dolgoznak. A traumatúlélőkkel végzett segítő munka komoly kihívás elé állítja a szakembereket, akik a munkájuk során gyakran tehetetlennek és eszköztelennek érezhetik magukat ügyfeleik speciális igényei és nehézségei miatt.

A traumatizált ügyfelek támogatása nagyon megterhelő lehet, ezért fontos, hogy a szakemberek megoszthassák másokkal ezeket a nehézségeket és támogatást kapjanak a munkájukhoz.

Traumafókuszú esetmegbeszélő

Az esetmegbeszélő olyan csoportos támogatási forma, melynek során a szakemberek megbeszélhetik a nekik fontos/problémás/nehézséget okozó esettel kapcsolatos kérdéseiket. Az esetmegbeszélő során a fókuszban az ügyfél személye, élethelyzete, problémái állnak és a támogató munka célja, hogy a szakember a lehető legkülönfélébb megközelítésekből a lehető legtöbb információt, ötleteket, nézőpontokat kaphasson annak érdekében, hogy  a munkája során minél hatékonyabban tudja segíteni az ügyfelét.

 

“Erő a változáshoz” csoport

A bántalmazó kapcsolat nagyon rombolóan hat az azt elszenvedő nő önbecsülésére, és a kapcsolatból való kilépés után a túlélőknek/áldozatoknak igényük lehet a bántalmazó kapcsolat hatásait célzó, tematikus segítségre.

Egyesületünk szakemberei nemzetközi összefogásban kifejlesztett módszertan alapján rendszeresen indítanak önbecsülésnövelő csoportokat olyan nők részére, akik bántalmazó párkapcsolatban éltek, és szeretnének megszabadulni a kapcsolat romboló hatásától.

Konzultáció, mentorálás Erő a változáshoz csoport indítása esetén

Egyesületünk szakemberei nemzetközi összefogásban kifejlesztett módszertan alapján rendszeresen indítanak önbecsülésnövelő csoportokat olyan nők részére, akik bántalmazó párkapcsolatban éltek, és szeretnének megszabadulni a kapcsolat romboló hatásától.

A módszertanban tapasztalt NANE-s szakemberek szívesen nyújtanak támogatást, konzultációs lehetőséget olyan érdeklődőknek, akik hasonló csoport indításán gondolkoznak.

 

Munkahelyi/intézményi protokoll kidolgozása szexuális zaklatás ellen

Egyre több intézmény/cég ismeri fel, hogy a szexuális zaklatásban megtestesülő hatalmi visszaélés káros az intézmény/cég működésére, fejlődésére: értékes munkatársakat vesztenek a kezeletlen szexuális zaklatás miatt, miközben az intézmény/cég belső kultúrájára rányomja bélyegét a reakció nélkül maradó hatalommal való visszaélés. A szexuális zaklatás, valamint általában a zaklatás problémáját jól lehet kezelni belső eljárásrenddel, ám ezeket intézményre/cégre kell szabni, amihez érdemes szakértő segítséget igénybe venni. Szakértőink vállalják ezt a feladatot.

 

Erőszakmentes/asszertív kommunikáció

A képzés lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a résztvevők megértsék, hogy az önérvényesítő/asszertív viselkedés sohasem agresszív és mindig tiszteli a többi embert. A képzés résztvevői az önérvényesítést az agresszivitással szembeállítva megtapasztalhatják, hogy az önérvényesítés önmagunk és mások tiszteletében gyökerezik. Emellett a képzés lehetőséget biztosít ahhoz is, hogy megértsük, hogy a viselkedésünk megváltoztatása és a határaink újrarajzolása konfliktushoz és feszültséghez vezethet egyes kapcsolatokban; de önmagunk és mások tiszteletének megkövetelése révén megtudhatjuk, hogy kik a valódi partnereink és kik nem azok.

 

Kérsz teát?! – színdarab és beszélgetés a szexuális beleegyezésről

A tea és a szex két tök különböző dolog.
A tea a végére ellangyosodik. A szex nem.
A tea jól esik hidegben. A szex nem.
A szex pucéran a legjobb. A tea nem.
A szex izgalmas. A tea nem.
De van bennük egy dolog, ami közös.
Ha a partnerünk nem akarja a teát, nem kényszerítjük bele. Ha a partnerünk nem akarja a szexet, nem kényszerítjük rá. Nem?

A szexuális beleegyezés témája a #metoo kampánnyal együtt nagyon megmozgatja a mostani társadalmunkat. A színdarabban olyan hétköznapi, bárki által megtapasztalt helyzeteket mutatunk be humorral, melyek a szexuális beleegyezés, illetve a szexuális visszaélés határán mozognak, és remek alkalmat teremtenek arra, hogy aztán ezekről a témákról egy facilitátor segítségével csoportosan beszélgessünk.

 

A szakértői tevékenységek részletes tartalmáról és a megvalósítás feltételeiről kérjük érdeklődjön az info@nane.hu email címen.