fbpx

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101 Minden este (szerda szünnap)NANE segélyvonal
Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

06-80-505-101
Hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra és szerda 12-14 óra között

Csatlakozás, támogatás

Önkéntesség

A NANE Egyesület munkájában mindig is fontos szerepet játszott az önkéntesek részvétele. Ritka az olyan akció, projekt vagy tevékenység, amelyben ne lenne több-kevesebb önkéntes munka is. Az Egyesület megalakulása óta több mint 1500 önkéntes vett részt a nők és gyerekek elleni erőszak felszámolásáért végzett munkánkban néhány óra, nap, hét, hónap, vagy év erejéig. Az Egyesületben megszerezhető, a nők elleni erőszakkal kapcsolatos segítő munkára és szemléletre vonatkozó képzésen kívül sok önkéntes szakmáját, szakképzettségét is kamatoztatja nálunk végzett munkája során a bántalmazott nők és gyerekek javára. Az Egyesület rendes tagja csak olyan önkéntesünk lehet, aki legalább havi négy óra önkéntes munkával hozzájárul a szervezet tevékenységeihez.

Önkéntes munka a NANE Segélyvonalon

A NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek 1994 áprilisában kezdte meg működését. A vonalon képzett önkéntesek dolgoznak, akik az évente meghirdetett önkéntesképzésen sajátítják el az elméleti alapokat és a szükséges kommunikációs technikákat, majd tanulmányaikat a tapasztalt ügyeletesek munkájának megfigyelésével és gyakorlással folytatják. Tapasztalataink szerint a képzés megkezdésétől számítva körülbelül egy év szükséges ahhoz, hogy valaki önállóan alkalmas legyen a segélyvonalas ügyeletre. Az ügyeletek hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18-22 óra között vannak budapesti helyszínen, az egyesület irodájában. A segélyvonalas tevékenység ezért a fővároshoz kötött.

Önkéntes munka a rendezvényeken, eseményeken, kampányokban, kiadványok kialakításában

Egyesületünk rendszeresen végez ismeretterjesztő, tájékoztató munkát saját nyilvános események szervezésével, mások eseményein való részvétellel, valamint különböző terjedelmű kiadványok írásával. A rendezvények menedzselése, az önkéntesek koordinálása, a részvétel az eseményeken (például szervezeti standnál, sátorban) aktivista önkénteseink egyik gyakori tevékenysége. Kiadványaink elkészítésében önkéntesként gyakran be lehet csatlakozni szerzőként, szerkesztőként, korrektorként vagy tervező/tördelő szerepben is.

Önkéntes munka az ifjúsági megelőző programban

Egyesületünk megalakulása óta kap meghívásokat közoktatási és felsőoktatási intézményektől és ifjúsági szervezetektől, hogy párkapcsolati erőszakról, családon belüli erőszakról tartson foglalkozásokat. 2006-2010 között Egyesületünk két nemzetközi projekt keretében a 12-19 éves korosztály számára kifejlesztett oktatási anyag létrehozásában vett részt. A „Szívdobbanás program” néven futó tevékenység keretében önkénteseink osztályfőnöki órák, iskolanapok, egészségnapok más iskolai és ifjúsági rendezvények keretében tartanak foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak párkapcsolati és családon belüli erőszakról. A programhoz való csatlakozás feltétele az önkéntesképzés elvégése, valamint megfigyelőként és gyakornokként való részvétel a foglalkozásokon.

Önkéntesképzés

Az Egyesületben végezhető legtöbb önkéntes munka feltétele az önkéntesképzés elvégzése. A képzés felépítése a következő:

Elméleti blokk 64 óra (nyolc hétvégi alkalom – általában szombat)

Családon belüli és párkapcsolati erőszak

A nők elleni erőszak egyéni és társadalmi szintjei.
A nők elleni erőszak és az egyéb kisebbségek elleni erőszak.
A családon belüli erőszak természetrajza és dinamikája.
A bántalmazó személyiség jellemzői és a korai figyelmeztető jelek.
A bántalmazott nők és gyerekek pszichés és testi tünetei.
A bántalmazó kapcsolatból való kilépés.
Kockázatfelmérés, biztonság tervezése.

Segélyvonalas készségek

A segélyvonalas beszélgetés mente és kommunikációs technikái.
A hívó belső megerősítésének technikái.
A segítségnyújtás intézményei, továbbirányítás.

Önismeret

Erőszak a hétköznapokban.
Önbecsülés.
Önérvényesítés.

Gyakorlati blokk: legalább 24 óra (hat alkalom) passzív segélyvonalas gyakorlat.

Jelentkezés az önkéntesképzésére

Képzési felhívásunk minden évben január-február környékén válik elérhetővé honlapunkon a Hírek oldalon, a NANE Egyesület hírlevelében és a NANE Egyesület FB oldalán. A képzés általában tavasztól nyárig tart. Kérjük, kövesse az aktuális felhívásban található jelentkezési módot és határidőt, és aszerint küldje el jelentkezését.

A önkéntesképzésen való részvétel feltételei

Az Egyesület honlapján megjelent anyag ismerete.
A 21. életév betöltése.
Budapesti vagy Budapesthez közeli lakóhely (mivel a segélyvonali ügyelet, valamint a havi csoportos szupervízió helyszíne Budapest).
A nyolc hétvégi képzési napon való hiánytalan jelenlét. Kérjük, vegye figyelembe, hogy hiányzás esetén nem javasoljuk a segélyvonalas gyakorlat megkezdését!
Az Egyesület képzési alapelveinek betartása, amelyeket az első képzési napon közösen határozunk meg.
A segélyvonalas munka zavartalan működésének érdekében a segélyvonalon nem ügyelhet olyan nő, aki jelenleg is akut bántalmazásban él, illetve akit volt a volt bántalmazó veszélyeztet mindennapi életében.

Kérjük, még a képzés előtt mérje fel, hogy valóban rendelkezik-e elég szabadidővel ahhoz, hogy legalább egy évig rendszeresen részt tudjon venni a segélyvonalas ügyeletes munkában vagy aktivistaként. A segélyvonalas önkéntes munka legalább havi kétszer négy óra ügyeletet jelent este hat és tíz óra között, valamint a havi egy csoportszupervízión való részvételt szintén az esti órákban. Aktivista önkéntesként az elvárt önkéntes munka havi átlag négy óra.

Adomány

Tisztelt Támogatóink, tisztelt Érdeklődők!

Köszönjük az eddigi alkalmi és rendszeres támogatásokat, az évről-évre növekvő SZJA 1% felajánlásokat! A NANE Egyesület 22 éve nők és gyermekek biztonságát, emberi jogait biztosító közfeladatokat lát el, országszerte egyedi szolgáltatásokat nyújt, melyek működtetéséhez korábban is csak elenyésző (a költségek 1-3 százaléka) állami támogatást kapott, az elmúlt néhány évben már semmit. Ennek ellenére, az Európai Alapjogi Ügynökség felmérése szerint a NANE Segélyvonal a legismertebb országos szolgáltató Magyarországon nők elleni erőszakkal kapcsolatban! Az adó 1%, és az alkalmi és rendszeres magán-adományok alapvető fontosságúak ahhoz, hogy ezeket a fontos szolgáltatásokat működtetni tudjuk!

Egyesületünk adószáma: 18060339-1-42

Adatok az adománygyűjtés céljairól, valamint az egyesület gazdálkodásáról:
http://adhat.hu/szervezet/nok-nokert-egyutt-az-eroszak-ellen-egyesulet

Friss információnkért kiadványainkról, rendezvényeinkről, szolgáltatásainkról, sajtómegjelenésekről, stb. iratkozzon fel Facebook oldalunkra!
https://www.facebook.com/NANEegyesulet/

További információk az SZJA 1% felajánlásról és letölthető 1% nyomtatvány

http://adhat.hu/egyszazalek

1 százalék nyomtatvány

Adószám: 18060339-1-42

A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

  • május 20. – egyszerűsített adóbevallást választók
  • május 20. – egyéni vállalkozók
  • május 20. – önadózók

A NANE Egyesület anyagi támogatásának további módjai

Banki átutalás:
MagNet Bank 16200010-10045143

PayPal segítségével is támogathatja munkánkat:

A Támogatás gombra kattintva egyedi, az ön által meghatározott összeggel segítheti egyesületünket.


Támogassa munkánkat havi rendszerességgel:

MagNet Bank ügyfelek (szavazat a NANE javára a bank által támogatott civil szervezetek listájában)

MagNet Bank KAP program
MagNet Bank KAP kártyaprogram