Helpline

NANE segélyvonal

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

+36 80 505 101

 

Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

Standolás rendezvényen

Egyesületünk rendszeresen standdal képviselteti magát különféle rendezvényeken: találkozni lehet velünk szakmai konferenciákon, egyetemi napokon, nőjogi megmozdulásokon és szélesebb közönséget célzó rendezvényeken. Sátrunk minden évben számtalan látogatót fogad a Sziget Fesztivál Civil Szigetén, de az érdeklődők megismerkedhetnek kiadványainkkal, szórólapjainkkal különböző családi napokon, sport- és egészségnapokon, illetve női közönséget megcélzó eseményeken is.

Amennyiben szeretné, hogy rendezvényén a NANE Egyesület standja is megtalálható legyen, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@nane.hu címen.

#VANKÉPEMHOZZÁ – A NANE közösségi fotóprojektje a családon belüli bántalmazásról és a gyógyulásról

2017 őszén a következő felhívást tettük közzé a NANE Facebook oldalán:

“Milyen kép jut eszedbe arról, amit átéltél, vagy amit magad mögött hagytál? KÉSZÍTS EGY FOTÓT, MESÉLD EL NEKÜNK, OSZD MEG VELÜNK! Bármilyen fotós eszközzel, bármilyen formátumban, bárhogy effektezve, kivágva, torzítva is elkészítheted. Írj hozzá egy rövid szöveget, történetet, és küldd el a vankepemhozza@nane.hu címre. A NANE címéről ANONIM módon küldjük tovább online közösségi felületekre.

#vankepemhozza #metoo”


A népszerű fotósorozat azóta nem csak a NANE közösségi oldalain, hanem több fővárosi és vidéki rendezvényen is bemutatásra került.

A kiállítás megrendelhető rendezvényekre, vagy bemutatható családon belüli erőszak témájához kötődő művészeti eseményeken. Érdeklődjön az info@nane.hu email címen!

A Néma Tanúk kiállítás a párkapcsolati erőszak következtében meggyilkolt nőknek állít emléket

A Néma Tanúk figuráin az előző év sajtóhíreiből összegyűjtött történetek olvashatók. Ez a szám Magyarországon évente 40-70 halálos áldozatot jelent. Élete során minden ötödik nőt fizikailag is bántalmaz a partnere, ezek a nők jelenleg is életveszélyben vannak. A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyilkosságok sokszor megelőzhetők, amennyiben a bántalmazott nők és gyerekek megfelelő segítséget kapnak környezetüktől és az ellátórendszertől, ahova segítségért fordulnak.

Kölcsönzés

A Néma Tanúk Kiállítás kölcsönözhető nők elleni erőszakkal, nők emberi jogaival, a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó rendezvények, események helyszínén történő bemutatásra.

Rendelje meg a Néma Tanúk kiállítást az info@nane.hu e-mail címen, és ezzel fejezze ki szolidaritását azon nők és gyerekek felé, akiknek a párkapcsolati erőszak a mindennapi valóságuk, és hívja fel környezete figyelmét a párkapcsolati erőszak okozta társadalmi problémára.

Történet

A nemzetközi mozgalom 1990-ben indult Minnesota államban (USA), Magyarországon pedig 1998 óta ismert. A magyar kezdeményezés volt a kiállítás első Egyesült Államokon kívüli megvalósulása, időközben Európa-szerte elterjedt. 2002-től kezdve a 16 Akciónap elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozat nyitóeseményeként a NANE Egyesület a kiállítás köré szervezetett felvonulással emlékezik az előző év halálos áldozataira.

A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról. Kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

Szakmai képzések

Segítő szakemberként óhatatlanul találkozunk olyan ügyfelekkel, akiket érint a párkapcsolati erőszak, a bántalmazás problémája. Segítőként akkor lehetünk igazán hatékonyak, ha a bántalmazás kifinomultabb formáit is felismerjük, azonosítani tudjuk az elkövetőt és az áldozatot a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is, és hatékony, emberi jogi szemlélettel felvértezve segítjük az áldozatokat.

Szakemberképzéseink:

Előadások, workshopok

Szakértőink a következő témákban vállalnak előadásokat/ workshopokat/ konzultációkat:

 • párkapcsolati erőszak természetrajza
 • korai figyelmeztető jelek
 • hova fordulhatnak az áldozatok
 • szexuális erőszak, szexuális visszaélés
 • párkapcsolati és szexuális erőszak felismerése
 • hogyan segítsünk az értintetteknek
 • kockázatfelmérés
 • trauma, PTSD
 • traumatizált áldozatokkal való munka
 • párkapcsolati erőszak hatása a gyerekekre, annak kezelése
 • munkahelyi, iskolai (szexuális) zaklatás — “szürke zónák”, rejtett hatalmi viszonyok, felismerés, kezelés
 • A nők elleni erőszak és a párkapcsolat/családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény bemutatása: az egyezmény alapelvei, tartalma, jelentősége. Nemzetközi jogi sztenderek, bevált módszerek, ígéretes gyakorlatok

Interaktív műhelymunka (workshopok)

A legkülönfélébb szakmai csoportok találkoznak bántalmazó kapcsolatokban élő emberekkel, érintett vagy veszélyeztetett fiatalokkal. Az általunk kidolgozott workshopok interaktívak, informatívak, és kézzel fogható eszközöket is nyújtanak a résztvevők számára.

Foglalkozások iskoláknak

“Szívdobbanás” (14-23 éves fiataloknak)

Az első komoly párkapcsolatukat kezdő fiatalok kifejezetten veszélyeztetettek a bántalmazással kapcsolatban: nagyon kevés tapasztalatuk van, és rengeteg téves információt kapnak arról, hogy mi számít elfogadhatónak, sőt kívánatosnak egy párkapcsolatban, és mi lehet figyelmeztető jel.

A NANE Egyesület 2009–2010-ben részt vett a „Szívdobbanás” projektben, melyet az Európai Unió DAPHNE programja támogatott, és amelyben német, osztrák, spanyol és angol egyesületekkel közösen kifejezetten a párkapcsolati erőszak szempontjából veszélyeztetett korosztály számára dolgoztunk ki képzési anyagokat. A projekt eredményeként létrejött Szívdobbanás kézikönyv első részében a téma elméleti hátterét és kapcsolódó kutatásokat ismertetjük, majd ez után következnek a konkrét gyakorlatok leírásai, témák szerint blokkosítva. A kézikönyv alapján (mely letölthető ingyenesen) bárki összeállíthat prevenciós foglalkozásokat fiataloknak.

Ha szeretné, hogy munkatársaink, önkénteseink prevenciós foglalkozást tartsanak az iskolájában, akkor keressen minket az info@nane.hu címen.

(Egy foglalkozás minimum 90 perces, az ideális résztvevőszám 15-20 fő.)

Egy-egy foglalkozás során általában megismertetjük a résztvevőkkel a párkapcsolati erőszak dinamikáját, a korai figyelmeztető jeleket, beszélünk arról, hogy hova lehet fordulni, ha az embert erőszak éri a párkapcsolatában, illetve hogyan segíthetik egymást a fiatalok.

1447 Budapest, Pf. 502.
info@nane.hu

A honlap a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.